Nőtt az Alstom bevétele

MTI   ·   2013.05.07. 16:02

A kedden kiadott közleményükben a cég kiemelkedőnek jellemezte a negyedik pénzügyi negyedévet, amikor a csoport tekintélyes, 6,6 milliárd euró értékű új megrendelést kapott.

Az év egészében 20,3 milliárd euró árbevételt ért el az Alstom, 2 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A vállalatcsoport adózott eredménye 10 százalékkal 802 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 732 millió euróról.

A vállalat szabad pénzeszközeinek állománya pozitív tartományba fordult és a 2012/2013. pénzügyi évben 408 millió euró volt.

A cég közleménye megjegyezte, hogy a feltörekvő országokból az új megrendelések csaknem fele származik. A közlekedési üzletág különösen sikeres volt Európában: 2013. március 31-én teljes megrendelés-állományának értéke 53 milliárd euró volt, ez 7 százalékos emelkedést jelez és 31 havi árbevételnek felelt meg.

Eredményes pénzügyi évet zár az Alstom Csoport magyarországi leányvállalata is. A 2012/13. pénzügyi évben nőtt az Alstom Hungária Zrt. árbevétele, aminek hátterében a bővülő exportbevételek állnak.

Magyarországon, a stagnáló új megrendelések volumenét az Alstom Hungária Zrt. a közeljövőben induló, hazai energetikai és közeledési infrastruktúrafejlesztési projektekre kiírt közbeszerzési pályázatokon történő sikeres részvétellel kívánja felfuttatni.

A magyar leányvállalat hőerőmű üzletága részt kíván venni a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjainak üzemidő hosszabbítására és hatékonyságnövelésére kiírt közbeszerzési pályázaton és ugyancsak érdekelt az atomerőmű új, 5. és 6. blokkjai építésére kiírni tervezett nemzetközi közbeszerzésben, ahol az ún. szekunder köri egységek, vagyis a turbinaszigetek szállítására kíván pályázni. Az üzletág, amely piacvezető szerepet tölt be a szén-dioxid megkötési és tárolási technológiák és létesítmények fejlesztése és építése terén, beszállítóként ugyancsak érdekelt új, korszerű hazai hő- és biomassza erőművek fejlesztésében és építésében.

A közlekedési üzletág, amely a budapesti 2-es és 4-es metróvonal új szerelvényeinek szállítója, indulni kíván a Fővárosi Önkormányzat és a BKK által, a 3-as metróvonal régi szerelvényeinek cseréjére, illetve esetleges felújítására kiírandó közbeszerzési pályázaton.

Kapcsolódó hírek