Nőtt az új autók eladása májusban Magyarországon

MTI   ·   2018.06.01. 13:39

A 2017. január-májusi időszakhoz képest 28,6 százalék volt a növekedés az év első öt hónapjában – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülte (MGE) pénteken az MTI-vel. Az MGE adatai szerint a májusi eredmények elsősorban a magánvásárlók visszatérését tükrözik, arányuk meghaladta a negyven százalékot, ráadásul a céges vásárlások egy része – különösen az egy-három autós céges vásárlások – is magánvásárlásnak tekinthetők. Az alacsony betéti és hitelkamatok is ösztönzik a fogyasztást. Ennek megfelelően az új és a használt gépjármű-import is fejlődik, erősödik az idősödő autópark lecserélése, ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a használtautó-import korösszetétele továbbra is egészségtelen.

A közlemény szerint 2018 májusában az újonnan forgalomba helyezett személygépkocsik között 132 tisztán elektromos meghajtású jármű található, számuk idén elérheti a 2000-2500-at. A kishaszon-jármű piac visszaesése megállt, ebből a típusból májusban 8,4 százalékkal, az év első öt hónapjában pedig 17,2 százalékkal többet értékesítettek az előző év azonos időszakához képest.

A nagyhaszon-járműveknél májusban 17,4 százalékos visszaesés tapasztalható, a január-májusi időszak azonban 30,7 százalékos növekedést mutat. Az egyesület szerint ebben a kategóriában a májusi visszaesés ellenére folytatódik a piac növekedése, ami nagymértékben függ a nagy szállítmányozók flotta beszerzéseitől, illetve a havi átadások alakulásától.

A motorkerékpár piac továbbra is gyenge, ugyanis bár a májusi adat 44,5 százalékos növekedést mutat, számszerűen azonban csupán 484 új motorkerékpárt helyeztek forgalomba. Az év első öt hónapjában számuk 37,8 százalékkal 1371-re nőtt. Az egyesület továbbra is úgy véli, hogy a helyzet javítása érdekében fontos lenne például a robogó-azonosítás megoldása, valamint könnyíteni kellene a robogókhoz szükséges B kategóriás jogosítvány megszerzését.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek