Növekszik a cseh vasúti ipar bevétele

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.06.02. 16:46

Az utóbbi öt év második legjobb eredményével zárt a cseh vasútipar 2013-ban. A vasúti közlekedésben használt ipari cikkek áruforgalma elérte a 80 milliárd koronát. Egymilliárddal több lett a bevétel, mint 2012-ben. Ezen belül a jó eredményt leginkább az export növekedése segítette. Az összbevétel 50 százalékát épp a kivitel hozta. A 2012-es adatokhoz képest – amikor az összbevétel 43 százalékát alkotta a kivitel, az export nőtt legdinamikusabban. Az elmúlt öt évben csak a 2011-es év volt jobb, akkor 82 milliárdos bevétellel számolt a Cseh Vasútipari Vállalatok Társulása (ACRI), akkor az export a bevétel 47 százalékát alkotta.

A vasúti iparban dolgozók száma azonban állandó csökkenő tendenciát mutat, a 2013-as adatok szerint a szférában tevékenykedő vállalatok és cégek 19 ezer embert foglalkoztatnak, 2011-ben ez a szám még 20 ezer fölötti volt, sőt 2007-ben pedig meghaladta a 22 ezret. A munkavállalók számának csökkenését az ACRI azzal magyarázza, hogy a vállalatoknál egyre hatékonyabban dolgoznak, s kevesebb embert kell foglalkoztatniuk. A Cseh Vasútipari Vállalatok Társulása körülbelül ötven céget tömörít, köztük a legnagyobb játékosokat, mint a Škoda Transportation, CZ Loko, vagy a Bonatrans és az AŽD Praha.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek