Nyitva voltak a Bulgaria ablakai

iho/hajózás   ·   2011.08.15. 15:58

Befejeződött az elsüllyedt orosz hajó vizsgálata, több hiányosságot, közöttük nyitott ablakokat találtak a hatóság szakemberei.

A biztonsági előírások be nem tartása, valamint a személyzet képzetlensége volt a Volgán balesetet szenvedett hajó elsüllyedésének oka.  A RIA Novosti jelentése szerint a július 10-én szerencsétlenül járt hajó elsüllyedésének elsődleges oka az volt, hogy a vihar vizet hordott a portside (vagyis a bal) oldalon nyitva lévő ablakokon.  Amikor a búvárok átvizsgálták a még vízben lévő hajótestet, a bal oldalon 27, míg a jobb oldalon 11 nyitott ablakot találtak. Az orosz biztonsági előírások értelmében a hajó csak zárt ablakokkal és ajtókkal indulhatott volna el.

A balesetet vizsgáló közlekedési hatóság azt is megállapította, hogy a viharjelzés ellenére a kapitány nem tájékoztatta az indulásról a közlekedésirányítást az indulásról.

Az üggyel kapcsolatban két embert már meg is gyanúsított a rendőrség: Szvetlana Inyakinát, a hajót bérlő társaság ügyvezetője, valamint Jakov Ivasov folyamhajózási felügyelőt, aki működési engedélyt adott a 30 évvel ezelőtt felújított, de utasszállítási engedéllyel nem rendelkező hajónak.

Kapcsolódó hírek