Nyugalom Ferihegyen, menekültek az 1-esen

iho/repülés   ·   2022.03.05. 09:00
P1250372

Az Ukrajnából érkezett indiaiakért C-17-es katonai szállítógépeket küldtek, az egyénileg utazó menekültek továbbra is a 2-esről indulhatnak tovább. Élelem, étkezési utalványok, gyűjtés a repülőtéren.

Teljes nyugalom tapasztalható a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren; a járatok a menetrendnek megfelelően indulnak és érkeznek, és az utasfolyamatok is a megszokottnak megfelelően zajlanak a budapesti légikikötőben, olvasható a Budapest Airport szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Az Ukrajna és Moldova feletti légtérzár, illetve az Oroszország feletti repülési korlátozások miatt az Ukrajnába közlekedő járatok továbbra sem érhetők el, ahogyan az orosz célállomásokra induló és onnan érkező járatok sem közlekednek. A felfüggesztett járatok öt ukrán és hat orosz repülőteret érintenek, heti összesen harmincöt járattal. Az átrepülő járatok elkerülik Ukrajna, Moldova és Oroszország légterét, és a Románia-Bulgária–Törökország útvonalon közlekednek. A budapesti repülőtér utasai a repülőtéren a megszokott utasfolyamatokkal találkoznak; az Ukrajnában zajló konfliktus a többi városba közlekedő járatot egyáltalán nem érinti.

(fotók: Budapest Airport)

A Budapest Airport a menekülthelyzet miatt már a harcok kitörésekor felvette a kapcsolatot a Magyarországon működő nagykövetségekkel, az illetékes minisztériumokkal, hatóságokkal és segélyszervezetekkel, annak érdekében, hogy a repülőtérre érkező menekülteket megfelelő módon kezelni tudja. Mivel az Ukrajnából érkező menekültek repülőtéren való tartózkodása, kezelése és elutaztatása speciális szabályokat és eljárásrendet igényel, a Budapest Airport a Repülőtéri Rendőri Igazgatósággal közösen kialakította azokat a folyamatokat, infrastruktúrát és ellátást, amely a menekültek számára kiszámíthatóságot, kényelmet és biztonságot nyújt, és a repülőtér normál utasforgalmát nem zavarja.

A hétfői naptól kezdve a Budapest Airport a repülőtérre szervezett módon és csoportosan érkező menekültek nagy részét az 1. Terminálon kezeli. Az elmúlt öt nap alatt összesen huszonegy járattal több, mint négyezer Ukrajnából érkezett menekült utazott el az 1. Terminálról, a nagykövetségekkel közös szervezésben, többek között Indiába, Marokkóba, Ecuadorba és Izraelbe, amelyhez a repülőtér-üzemeltető és a hatóságok is minden támogatást megadtak. A Budapest Airport minden utas számára ételt és italt biztosít a várakozási idő alatt, továbbá szükség esetén, több mint hetven saját önkéntese révén segíti a repülőtéren való tartózkodásukat és gördülékeny ellátásukat.

A nem csoportosan vagy szervezett módon, egyénileg érkező és Budapestről kereskedelmi járatokkal elutazni kívánó menekültek – jellemzően családok, egyének vagy párok – a megszokott módon a 2. Terminálról indulnak, ahol a Budapest Airport önkéntes és terminálinformációs kollégái, valamint a repülőtéri rendőrök nyújtanak számukra támogatást. Sok esetben segítségre van szükségük a repülőjegy-vásárláshoz, egyéb, az utazásukhoz szükséges információk megadásához, valamint bizonyos esetekben a repülőtéri kollégák közreműködése szükséges a segélyszervezetekkel történő kapcsolatfelvételhez, szálláskereséshez, ideiglenes elhelyezéshez vagy speciális ellátáshoz.

A Budapest Airport adománygyűjtést folytat. Pénzadományt a terminálépületekben kihelyezett perselyeknél van lehetőség adni, míg tárgyi adományokat az erre a célra kijelölt helyszínen lehet leadni. A repülőtér-üzemeltető a pénzbeli és a tárgyi adományokat is az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül juttatja el a rászoruló menekülteknek. Ezen túlmenően a Budapest Airport a repülőtéren étkezési utalványokat oszt a háború elől menekülő minden embernek, aki menekültstátuszát igazolja, vagy aki bármilyen okmánnyal, például útlevéllel ukrán állampolgárságát bizonyítja. A Budapest Airport ezt március végéig tervezi folytatni, majd a leginkább rászorulók igényeit újraértékeli, olvasható a reptérkezelő közleményében.

(fotó: Airbus)

Rendkívüli engedéllyel oroszokat hazaszállító járatot indított Budapestre az Aeroflot, adta hírül az Airportal.hu. A járatra Moszkva irányába kizárólag azok az orosz állampolgárok szállhattak fel, akik olyan retúr jeggyel rendelkeznek bármely oroszországi légitársaság járatára, amelynek Európába tartó szakaszát már felhasználták. A SU 7030-as számú járatot teljesítő Aeroflot Airbus A321-es pénteken reggel indult a moszkvai Seremetyjevo repülőtérről, majd a fehérorosz, lengyel és szlovák légtéren keresztül repült Magyarországra. Az Ukrajnából Magyarországra átmenekült harmadik országbeli állampolgárok, elsősorban indiai diákok számára az elmúlt és a következő napokban számos hasonló járat közlekedik Ferihegyre, több ezer külföldi állampolgárt hazaszállítva.

Az itt rekedt oroszok a mostani járatot nem számítva az elmúlt napokban csak átszállással, leginkább Isztambulon keresztül, a Turkish Airlines járataival juthattak haza. A török légitársaság ezért jelentősen növelte a budapesti járatainak kapacitását a héten, több alkalommal is szélestörzsű Airbus A330-as vagy Boeing 777-es gépeit küldte.

(fotó: Boeing)

Szombat óta kilenc repülőjárattal 1988 indiai diák utazott Budapestről haza, és a következő napokban még körülbelül háromezernek a hazatérésében segít majd a magyar állam – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. A háború előtt mintegy 20 ezren tartózkodtak Ukrajnában, többségük egyetemi hallgató. Az ő kimenekítésük folyamatos, amelynek levezénylése érdekében az indiai kormányfő különmegbízottat küldött Budapestre az olaj- és gázipari miniszter személyében – írta Szijjártó Péter.

India három katonai repülőgéppel 648 állampolgárát szállította haza csütörtökön az Ukrajnával szomszédos államok repülőtereiről – számolt be az NDTV indiai állami televíziós csatorna nyomán a hirado.hu. Az evakuáláshoz az indiai légierő C-17 Globemaster típusú nehéz katonai szállító repülőgépeit használták. A gépek Bukarestből, Budapestről és a lengyelországi Rzeszów repülőteréről szálltak fel. India Amerikán kívül a hatalmas szállítógép legnagyobb felhasználója, tizenegy géppel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.