Nyugat-Balkán felé terjeszkedik a TEN-T

iho/vasút   ·   2021.01.24. 19:05
00_ten-t-halozat

A transzeurópai közlekedési hálózat létrehozása rendkívül fontos az európai integrációs folyamatban, hiszen a magáncélú utazás mellett a vállalkozásoknak is könnyebbé teszi a szállítást, aminek fontosságára a koronavírus-járvány is rámutatott.

Adina Valean közlekedésért felelős biztos a transzeurópai közlekedési hálózatra (TEN-T) vonatkozó iránymutatások felülvizsgálatáról szóló legutóbbi EP-vitán kiemelte, a hálózat létrehozása rendkívül fontos a területi kohézió szempontjából, hiszen a közlekedési hálózat minden régiót összekapcsol. Kiemelte: a koronavírus-járvány rámutatott a koordinált szállítás biztosításának fontosságára, ugyanis a jól működő, határokon is átnyúló közlekedési infrastruktúra garantálja csak a szükséges eszközök akadálymentes eljuttatását oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van.

TEN-T az Európai Unió területén

Az uniós biztos rámutatott, hogy a közlekedés terén is fontos elérni az európai zöld megállapodásban rögzített célkitűzéseket. Elengedhetetlennek nevezte a közlekedési infrastruktúra zöldítését, elsősorban alternatív üzemanyagok használatával. Emellett a digitalizáció előmozdításának fontosságát is kiemelte a közlekedési infrastruktúra hatékonyságának és a kibertámadásokkal szembeni ellenálló-képességének javítása céljából. A közlekedésért felelős biztos végezetül arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Uniónak javítania kell a közlekedési összekapcsoltságát a szomszédos országokkal is.

A TEN-T hálózat Európa vérkeringésének egyik legfontosabb rendszere, ezért annak kiépítése, intelligensebbé, fenntarthatóbbá és zöldebbé tétele elengedhetetlen. A TEN-T-rendelet felülvizsgálatát arra kell használni, hogy megvalósuljon a tagjelölt országok, Szerbia, Montenegró vagy Észak-Macedónia jelentősebb bevonása, például megbízott helyi koordinátorok kinevezésével. Már megtörtént a TEN-T hálózat térképeinek kiterjesztése a Nyugat-Balkánra, tavaly a Nyugat-balkáni Közlekedési Közösség is megkezdte munkáját, továbbá az Európai Bizottság is elfogadta célirányos befektetési tervét a régiónak.

Nyugat-balkáni tervek még 2015-ből

A transzeurópai közlekedési hálózatok létrehozásának célja a jobb és fentarthatóbb összekötöttség biztosítása az Európai Unió egyes tagállamai és régió között. A TEN-T hálózatok tartalmazzák az unió fő közúti, vasúti és folyami útvonalait és azok fejlesztési terveit, amelyekhez az Európai Unió külön pénzügyi eszközöket rendel. A kiterjesztett TEN-T hálózatok egyes unión kívüli területeket is lefednek, köztük a Nyugat-Balkáni régiót is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Tízévesek a GYSEV első Flirtjei

iho/vasút   ·   2023.12.05. 16:00

Az első Stadler-motorvonat 2013. december 6-án állt forgalomba a zöld-sárgáknál a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítésének részeként. A flotta azóta húsz szerelvényt számol.