Nyugaton éjjel óta havazik

MTI   ·   2013.01.17. 08:36

Kékestető mellett - a 300 méter fölött lévő települések közül - a Bükkben, Bánkúton 35, a Veszprém megyei Kab-hegyen 26, a Heves megyei Mátraszentimrén 24, a Veszprém megyei Tésen 19, Miskolc közelében, Jávorkúton pedig 15 centiméteres a hó vastagsága. Az alacsonyabban fekvő települések közül a legvastagabb, 33 centiméteres hótakarót a Vas megyei Rábagyarmaton mérték. Sopron Kuruc-dombon 30, Szombathelyen, valamint a Zala megyei Sármelléken 29 centiméternyi a hó. A Veszprém megyei Dabronyban 26, Győr-Pérnél 20, Pápán és a Győr-Moson-Sopron megyei Feketeerdőn 19 centiméteres hóvastagságot mértek. Több mint 10 centiméteres hó van a Komárom-Esztergom megyei Csatkán (17 centiméter) és Siófokon (11 centiméter) is. A meteorológiai szolgálat Szeged külterületén, Szolnok-Szandaszőlősön, Pakson, Debrecenben, Egerben, Békéscsabán, Pécs-Pogányban és Kecskemét külterületén lévő mérőállomásain nem esett hó, a pestszentlőrinci, a miskolc-avasi, valamint a Mátrában a kisterenyei mérőállomásokról hófoltot jeleztek.

Az Útinform legfrissebb jelentése szerint a dunántúli területeken mindenütt havazik. Az éjszaka hullott hó vastagsága több helyen meghaladja a 15 centimétert. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein több útszakaszon is hóátfúvásokat okoz a nagy erejű szél. A havazásban érintett területeken a fő- és mellékutakon túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást. A térség útjai még járhatóak, elzárt település sincs, de helyenként nagyon lelassult a forgalom, az emelkedőkön elakadó járművek torlódásokat okozhatnak.

10-20 centiméternyi hó hullott az éjszaka Vas megyében, a nagyobb mennyiség az Őrségben és a megye déli, délnyugati részében, a közepes erősségű északi szél miatt egyes szakaszokon hóátfúvások vannak. Hóátfúvások vannak Csepreg és Újkér, Csepreg és Tormásliget, valamint Sárvár és Szeleste között. A közútkezelő folyamatosan takarítja az utakat a gépeivel - fűzte hozzá az ügyeletes. Lengyel Zsolt, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: a tűzoltóknak viszonylag kevés dolguk volt a havazás miatt, csak néhány árokba csúszott járművet kellett kimenteniük, de a balesetekben senki nem sérült meg. Jelenleg Répcelak közelében, a megyehatárnál segédkeznek egy árokba csúszott kisteherautó kivontatásánál, és hasonló segítséget kellett nyújtaniuk késő este Szombathely közelében, valamint éjfél körül Zalalövőnél is.
Szerda este fél tíztől a horvát hatóságok az időjárási és útviszonyokra tekintettel lezárták a kamionok elől a letenyei határátkelőt. A forgalom csütörtök reggel, nem sokkal 6 óra után indulhatott meg Horvátország felé.

Lezárta a rendőrség a kamionok és a buszok elől a 82-es utat Veszprém és Zirc között - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtök reggel az MTI-t. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy a nehéz járművek elakadása ne lehetetlenítse el teljesen a forgalmat. A Magyar Közút Zrt. győri főmérnöksége arról tájékoztatott, hogy téli felszereléssel és lassabban ugyan, de a megye összes többi útja járható. A várhatóan egész nap tartó havazás és a szél miatt arra kell számítani, hogy a több helyen hófúvások is zavarhatják a közlekedést.

Több településre viszont nem jutnak el a buszjáratok Győr-Moson-Sopron megyében a magas hó miatt, akadozik a buszközlekedés Kapuvár környékén, illetve megyeszerte késnek a járatok – közölte a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója csütörtök reggel az MTI érdeklődésére. Mihályka Imre elmondta, hogy Agyagosszergény, Öntésmajor, Vadosfa és Vica megközelíthetetlen a járatok számára, míg a Röjtökmuzsajra tartó buszok amiatt is késnek, hogy egy nyerges vontató keresztbe fordult a településre vezető úton. A havazás miatt lelassult forgalom miatt megyeszerte akár 30-40 percet is késhetnek járataik - tette hozzá az igazgató.
Reggel nyolc órától délig leállította a kamionforgalmat a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőnél a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság – tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei szóvivője az MTI-t.

Kapcsolódó hírek