OKI: országszerte némileg javult a levegő minősége

MTI   ·   2012.02.14. 10:35

Országszerte némileg javult a levegő minősége kedden az előző naphoz képest; három településen minősítették veszélyesnek, öt településen pedig egészségtelennek a levegő minőségét a szálló por magas koncentrációja miatt.

A Főpolgármesteri Hivatal kedden azt közölte: Budapesten továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, amelyet múlt héten szerdán rendeltek el.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján készült térképén, kedden három települést jelöltek a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Ez három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település: Putnok, Sajószentpéter és Kazincbarcika. Ezeken a településeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

Narancssárgával jelölték, vagyis a levegő minősége egészségtelennek számít Budapesten, Esztergomban, Salgótarjánban, Egerben és Miskolcon. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Az OKI tizenegy települést jelölt a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel, melyek: Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Pécs, Dunaújváros, Százhalombatta, Vác, Szolnok, Szeged, Oszlár és Nyíregyháza.

Ezenfelül hét települést kék színnel jelöltek, vagyis az OKI minősítése szerint Sopron, Ajka, Veszprém, Várpalota, Tököl, Debrecen és Sátoraljaújhely levegőjének minősége már elfogadhatónak számít.

A meteorológiai előrejelzések szerint szerdától erős szél várható, csütörtökön akár viharos erősségű széllökésekre is számítani lehet, ez kitisztíthatja a térségből a szennyezett levegőt.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, ezeket kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), illetve piros (veszélyes) színnel jelölik. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Kapcsolódó hírek