Olaszországban vonattal evakuálják a koronavírusos betegeket, Rómában a Termini oltóponttá alakult át

iho/vasút   ·   2021.03.17. 17:00
00_koronavirus_vonat

A zsúfolásig telt kórházak és térségek evakuálását szolgálja a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek szállítására alkalmas vonat. Milánóból Rómába, Terminire érkezett először, oda, ahol a vasútállomás már oltópontként is üzemel.

Az élet vonata

A rendkívüli szerelvényen nincsenek ablakok, az oldalára nemzeti színű sávot festettek fel: a vonat egy síneken mozgó intenzív osztály, amely steril körülmények között, trauma nélkül tudja a szedált, intubált, lélegeztető-gépre kapcsolt betegeket szállítani.

Az olaszul egészségügyi vonatnak nevezett szerelvény ötlete már tavaly tavasszal megszületett, amikor a járvány első hullámában felmerült a koronavírusos betegek szállításának problémája. A gócpontnak számító Lombardia tartomány telített kórházaiból Olaszország más térségeibe kellett áthelyezni az intenzíven kezelt betegeket, többeket külföldre is szállítottak. A mentőautóval vagy más járművel történő szállítás gyakran nem bizonyult problémamentesnek, utóbbit hosszabb távolságon a betegek vasúti mozgatása helyettesítheti.

Az olasz vasutak, a polgári védelem és Lombardia tartomány közös finanszírozásával a szerelvény tíz hónap alatt készült el Voghera vasútgyárában.

A vonatban három vasúti kocsi a betegek elhelyezésére van fenntartva: kocsinként hét-hét beteget tudnak elhelyezni, egymástól elkülönítve. Minden páciensnek saját box jut önálló lélegeztetőgéppel, a beteg állapotát folyamatosan ellenőrző más gépekkel, monitorokkal, műszaki felszereléssel. A fedélzeti műholdas számítógéprendszer folyamatosan továbbítja a beteg adatait a kiindulási és a befogadó kórháznak. További két kocsi a gépeket ellátó generátorokat és más áramfejlesztőket szállítja, és külön kocsiban alakították ki az egészségügyi személyzet öltözőjét és pihenőrészét, valamint egy kisebb tárgyalószoba is elfért a vonaton.

A szerelvényre felférő huszonegy beteget negyvenöt orvos és ápoló kíséri. Utóbbiak steril folyosón keresztül jutnak át a betegekhez.

A vonat óránként százhatvan kilométeres sebességgel közlekedhet, az országos hálózaton elsőbbsége van, épp úgy mintha egy mentőautóról lenne szó – nyilatkozta Marco Caposciutti a Trenitalia olasz vasutak műszaki igazgatósága vezetője. Hozzátette, a vonaton a betegeket akár napokig el tudják látni.

A tervek szerint a szerelvény a koronavírus-járvány után is szolgálatban marad, hiszen más vészhelyzetben, például földrengések esetén is tudnák használni.

Az élet pályaudvara

Közben az olasz fővárosban úgy döntöttek, Róma Termini állomása oltópontként is üzemel. Az oltópont az FS Italiane Group Lazio régióval és az Olasz Vöröskereszttel való együttműködésében 1900 négyzetméteren terül el a vasútállomás, mellett a Piazza dei Cinquecento parkolóban. A felállított (mintegy 800 négyzetméter alapterületű) három mobil sátorban az oltás „minden fázisát” elvégzik, azaz

  • a befogadást és a kórtörténet felmérését, magyarul az érkező olaszokat itt a helyszínen megvizsgálják,
  • majd a vizsgálat után oltják be őket,
  • végül az oltás utáni is várakozhatnak itt addig, ameddig ez az oltási protokoll szerint szükséges.

A vasútállomásnál huszonegy oltóállomást alakítottak ki, kettőt kifejezetten a fogyatékossággal élőknek szánnak.

Az olasz vasút a helyszín mellett a rezsit állja és a takarításról is gondoskodik. Az oltást végző egészségügyisek munkáját olasz Vöröskereszt is segíti, rajtuk kívül van az oltóponton egy sürgősségi ügyelet, és készenlétben áll egy mentőautó is. Ráadásul az együttműködésnek köszönhetően a Termini oltópont mellett az alábbi vasútállomásokon szűrőpontokat állíthat fel az olasz Vöröskereszt:

Bari, Bologna, Cagliari, Firenze Santa Maria Novella, Milano Centrale, Napoli Centrale, Palermo, Reggio Calabria, Torino Porta Nuova és Venezia Mestre.

Az olaszok reményei szerint ezzel a kitelepüléssel fél év alatt 540 ezer ingyenes antigéntesztet tudnak elvégezni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek