Olvad a jég a Dunán

MTI   ·   2012.02.16. 13:02

Olvad a jég a Dunán az enyhébb időjárás miatt, míg a Tisza középső szakaszán csütörtökön robbantással törik a jeget – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A tájékoztatás szerint a Duna középső részén a tartósabban fagypont feletti hőmérséklet következtében drasztikusan csökkent a jégképződés, nagyobb hosszúságokban 30-40 százalékosra mérséklődött a zajlás. Az erős szél többfelé egy oldalra söpörte a jégtáblákat, így például Budapestnél a folyó több mint a fele jégmentessé vált.

A Tiszán változatlan a helyzet, a folyó hazai szakaszán kisebb megszakításokkal 10-25 centiméteres vastagságban áll a jég. A vízügyi főigazgatóság kitért arra: a jelentések szerint a Közép-Tiszán Tiszaroff térségében helyenként másfél méter vastagságban feltorlódott az álló jég. Ez jégtorlaszt okozhat, s a megemelkedő vízszint veszélyeztetheti a töltéseket és a védett területeket. A veszélyhelyzet megelőzésére az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) elrendelte a jégtorlódás búvárok és robbantási szakértők bevonásával történő megbontását.

Mint írták, csütörtökön a Készenléti Rendőrség tűzszerészei – a szolnoki Búvár Kft. robbantásvezetőjével és robbantómestereivel együttműködve – a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítik a feltorlódás helyszínét. Kisebb töltetekkel léket robbantanak a jégbe, majd nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontják a torlódást.

Néhány jégtorlasz a partról nem közelíthető meg, így a robbantási szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokságának a helikopteréről leereszkedve helyezik el a tölteteket, majd távirányítással robbantják fel azokat – tette hozzá a vízügyi főigazgatóság.

Közölték azt is: a Duna és a Tisza mellékfolyóin az állójeges szakaszokon a jég vastagsága lényegesen nem változott, 15-30 centiméteres.

Az enyhébb időjárás egyelőre nem befolyásolja a vízjárást, alacsony a folyók „mederteltsége” - áll a közleményben.

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.