Olvad a torlasz Zimonynál

MTI   ·   2012.02.22. 17:03

A befagyott Duna jégpáncélja alatt felgyülemlett kásás jég vastagsága változó, van, ahol csupán 60 centiméter, helyenként azonban a két métert is eléri az egymásra csúszott jégtáblák vastagsága.

Amikor a minap a jégtáblák feltöredeztek és megmozdult a jég hétfőn a folyón, a zimonyi kikötőben több száz csónakot zúzott össze és elsüllyedt egy étteremhajó is.

A Duna szerb–horvát szakaszán, a magyar határtól délre megszűnt a jégzajlás veszélye és néhány nappal ezelőtt visszatért Bajára a négy magyar jégtörő.

A szerbiai folyókon összesen 349 hajó, dereglye és uszály vesztegel, közülük 45 külföldi zászló alatt hajózik. 14 teherhajó veszélyes anyaggal van megrakodva.

A szerbiai rendkívüli állapotot felügyelő országos válságstáb szerdai ülésén hozott döntése alapján a kormány feloldotta a szükségintézkedésekre feljogosító rendelkezéseit, kivéve 23 községet, főleg Dél-Szerbiában, ahol még mindig gondok vannak az ellátással és a hótorlaszok eltakarításával. Sjenica, Priboj és Nova Varos térségében körülbelül 3000 ember még mindig el van vágva a külvilágtól. A rendkívüli állapotot február 5-én hirdették ki.

A szélsőséges időjárási viszonyoknak Szerbiában eddig 22 halálos áldozata van, s egy embert eltűntként tartanak nyilván.

Kapcsolódó hírek