Önjelölt vevők a csődös American körül

iho/repülés   ·   2012.01.18. 08:00
AA_cim

Potenciális vásárlók „kerülgetik” a csődeljárás alatt átalakuló American Airlines anyavállalatát. A Wall Street Journal értesülései szerint a Delta, a US Airways és a TPG Capital folytat külön-külön tárgyalásokat az AMR csoporttal.

Mint korábban elmondtuk, az American volt az utolsó nagy hagyományos amerikai légitársaság, amely az elmúlt tíz év légiipari átalakulása közepette át kellett, hogy essen ezen a kényszerű eljáráson.

Az AA mégiscsak a világ harmadik legnagyobb légitársasága

Egy másik elemzés szerint az American eddig nem volt igazán vonzó felvásárlási célpont, de noha 2008 óta egyfolytában veszteséget termel, mégiscsak a világ harmadik legnagyobb légitársasága az utasok száma szerint. Ezért az iparági szakértők úgy vélik, valamennyi fontosabb amerikai légitársaság számára adódik a kérdés, ne próbálkozzon-e az AA vagy legalább egy jelentősebb tulajdonrész megvásárlásával.

Az American felől eddig nem hangzottak el más társaságok felé pozitív reakciók, de elemzők szerint ha igazán jó ajánlat fut be, azt azért megfontolná a vezetés. Az egyik szakértő mindössze húsz százalékra teszi annak esélyét, hogy az AA egyedül vigye végig a csődeljárást.

Lépne a Delta, de túl nagy partner lenne a szabályok szerint

A US Airwaysnek szüksége van a bővülésre, az American hálózatával együtt vonzóbb kínálatot lehetne nyújtani a légitársaságok számára döntő business-utasrétegnek. A Delta számára nagyon hasznos lenne az American latin-amerikai hálózata, de a kettő együtt túlságosan nagy ahhoz, hogy a versenyszabályzatok megengedjék az összeolvadást. Hasonlóan nehéz elképzelni az egyesülés engedélyeztetését a United-Continental óriásvállalattal, amely a maga korábbi egyesülése után a világ legnagyobbjává vált.

A US Airways növekedni szeretne

Időközben azonban az American függetlenségi koncepcióját az alkalmazottakhoz írt levelében is megerősítette a társaság új elnöke. Az elemzők pedig arra alapozzák az egyedüli továbbmenetelés esélyét, hogy az American ugyan harmincmilliárd dollárnyi adósság súlya alatt, de négymilliárd dolláros tartalékkal próbál talpra állni.

Kapcsolódó hírek