Online kamerarendszert tesztelnek csehországi vasúti átjárókban

Korcsmáros Gábor   ·   2024.03.19. 08:55
SD

A vezetőálláson elhelyezett képernyőre megjelenik a vasúti átjáróban készített felvétel, így a mozdonyvezető látja, nem akadt-e el jármű a sorompók között.

Az AŽD cseh magán vasútipari vállalat, amely főleg vasúti biztosítóberendezéseket gyárt, illetve innovatív megoldásokat kínál, most egy új technológiát tesztel saját tulajdonában lévő vasútvonalán, a Szilvás Vasúton (Švestková dráha). Lényegében egy élő videófelvétel átvitelről van szó, amely a vasúti átjárót figyeli, miután működésbe lépett a figyelmeztető jelzés és lezáródott a sorompó. Az átjáróban készült élő videófelvétel megjelenik a vonat vezetőállásán elhelyezett képernyőn, így a mozdonyvezető élő képet kap arról, hogy mi történik az átjáróban. Nincs-e esetleg elakadt jármű, vagy bármi más a lezárt sorompók között. 

Egyelőre a vasútvonal két átjárójában szereltek fel kamerákat, de három hónapon belül további öt átjárót szerelnek fel kamerákkal, ezzel is növelve a vasútbiztonságot. A cég saját fejlesztéséről van szó, s mivel ők Csehországban az ETCS vonatbefolyásoló rendszer fedélzeti részének kizárólagos gyártói és forgalmazói, könnyen lehet, ha sikeres lesz a tesztüzem, akkor bekerülhet a megoldás az ETCS alapfelszerelési palettájába. 

Az AŽD magyarázata szerint nem kell állandóan nézni a képernyőt, ami elvonná a mozdonyvezető figyelmét a vezetéstől, egy hangjelzés figyelmezteti a vezetőt a közelgő átjáróban észlelt akadályra. Ezzel időben el tud kezdeni fékezni, s megelőzni, vagy legalább jelentős mértékben csökkenteni a baleset következményit.  

Egyébként nagyon menő vállalat az AŽD, hiszen azon felül, hogy cégprofiljuknak megfelelően vonali biztosító és jelzőberendezéseket gyártanak, még peronajtókat is tesztelnek saját vasútvonalukon, vagy önvezető vonatok különböző funkcióit tesztelik, még vasutas szépségversenyt is rendeztek, ami még Csehországban sem mindennapos.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek