Önvezető autó után itt az önvezető hajó

MTI/iho   ·   2016.09.24. 16:15
onvezetohajo0

A világon elsőként Amszterdamban állíthatják üzembe az emberek és áruk szállítására, illetve a csatornák megtisztítására egyaránt alkalmas, Roboat elnevezésű hajókat, amelyek egymáshoz csatlakoztatva akár gyalogoshidat is alkothatnak – közölte a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a fejlett városi közlekedési eszközöket kutató Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) intézet.

Innen lehet legjobban megnézni Amszterdamot: a csatornákról. Persze kell még egy kis idő, amíg az önvezető hajók teljesen leváltják ezeket a „hagyományosakat”

Az ötéves fejlesztési terv 25 millió euróból valósul meg. Több mint 100 kilométer hosszú csatornahálózatával az észak Velencéjének is nevezett Amszterdam „ideális hely a Roboat fejlesztésére” – hangsúlyozták a projektet ismertető kiadványban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Önállóan telepít mozdonyokra ETCS-t a Stadler

iho/vasút   ·   2023.11.12. 12:00

A Deutsche Bahn (DB), a Stadler, és annak AngelStar leányvállalata először látott el mozdonyokat az egységes európai vonatbefolyásoló rendszerrel a jármű gyártója nélkül. Ez hozzájárulhat az ETCS gyorsabb németországi bevezetéséhez.