Örökzöld Studenkák

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.02.20. 08:45
kiskep

A GW Train Regio cseh magánvasút egy 810-es sorozatú Studenkát 816-os sorozatú modern motorvonattá alakított át. A tervek szerint még három követi majd – írja a Zdopravy.cz közlekedési portál. A vonatban majdnem minden teljesen megújult, az új külső fényezésen, utastér-átalakításon kívül új motort, elektromos berendezéseket, vezetőállást és egyéb tartozékokat kapott a motorkocsi. A toalett is zártrendszerű lett, sőt klímaberendezést és konnektorokat, USB-csatlakozókat is beszereltek a motorvonatba, wifi is működik benne. Az ülések például már nem annyira merevek, mint azt a bézékben megszokhattuk, egy picit körülöleli az ülés az utast. A GW Train Regio a modern motorvonatot a šumavai regionális vonalakon közlekedteti, fűtőháza Volaryban lesz, a felkapott dél-csehországi hegység szívében.

Az egyedi formák maradtak, de nagyon sok minden más megújult (a képre kattintva galéria nyílik Jan Šindelář fotóiból)

A jól sikerült felújítást a Cseh Vasutak (České dráhy) járműjavító leányvállalatában a DPOV műhelyében végezték. A tervek szerint összesen négy 816-os sorozatú motorkocsi gördül ki a pályára, tehát még további három várható. Egy Studenka átépítése körülbelül tízmillió koronába, azaz 120 millió forintba kerül. A GW Train Regio 2017 decembere óta a vasúti személyszállító szolgáltatója a šumavai regionális vonalaknak, a Cseh Vasutakat váltották ki. A magánvasút zömében RegioSprintereket közlekedtet a České Budějovice–Černý Kříž, a Číčenice–Nové Údolí és a Strakonice–Volary szakaszokon. A tizenegy RegioSprinter azonban nem elég, ezért több 810-es Studenkát is bevetnek, ezeket most fokozatosan felújítják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek