Országszerte javult a levegő minősége

MTI   ·   2012.02.12. 11:51

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján készült térképén már csak Tatabányát és Székesfehérvárt jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel. Ezen helyeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

A levegő minősége az egészségtelen kategóriába sorolható Győrben, Százhalombattán és Putnokon - ezeket narancssárgával jelölték -, itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Tíz településen is, már csak kifogásolt a levegő minősége, ezért zöld színnel szerepel: Budapest, Tököl, Dunaújváros, Sopron, Veszprém, Várpalota, Pécs, Salgótarján, Sajószentpéter és Kazincbarcika. További kilenc települést jelöltek kék színnel, eszerint Szeged, Szolnok, Vác, Eger, Miskolc, Hernádszurdok, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen levegője elfogadhatónak minősül. Salgótarjánban megszűnt a szmogriadó, ott már a tájékoztatási fokozatot sem kellett elrendelni.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.


Kapcsolódó hírek