Összecsapások közlekedési tarifaemelés miatt

MTI   ·   2013.06.20. 08:56

Szerda este ismét összecsaptak a tüntetők a rendőrséggel Brazíliában, ezúttal a Riói-öböl túlpartján fekvő Niteróiban, annak ellenére, hogy a hatóságok előzőleg visszavonták a tömegközlekedési tarifaemelést.

Több más város után szerdán a latin-amerikai ország két metropolisának, São Paulónak és Rio de Janeirónak a vezetése is visszavonta a metró-, vonat- és autóbusz-viteldíjak június elején végrehajtott, valójában minimális emelését. São Paulóban 3 realról 3,20-ra, Rióban 2,75 realról 2,95-re emelték a hónap elején a viteldíjakat.

Eredetileg ez az áremelés indította el a múlt héten azokat a 20 éve példátlan tiltakozásokat, amelyek a labdarúgó Konföderációs Kupa eseményei közepette országos tüntetésekké dagadtak. Megfigyelők kételkednek benne, hogy az áremelés visszavonása lecsillapítaná a tiltakozásokat, amelynek résztvevői elsősorban a jövő évi labdarúgó-vb rendkívüli költségei, a gyenge közszolgáltatások és a kiterjedt korrupció ellen emelik fel a szavukat.

Helyszíni tudósítások szerint a rohamrendőrök Niteróiban könnygáz bevetésével próbálták szétoszlatni a tüntetőket, akik el akarták foglalni a várost Rio de Janeiróval összekötő 15 kilométer hosszú hidat, és egy buszt is felborítottak, hogy barikádot építsenek. A rendőrség beavatkozása ellenére a hidat átmenetileg le kellett zárni a forgalom elől, ami átmenetileg hatalmas közlekedési dugót okozott.

A tüntetők faanyagból barikádot emeltek, amit később fel is gyújtottak, hogy távol tartsák maguktól a rendfenntartókat. A rendőrség szerint több mint 7000 fős megmozdulás békésen kezdődött a város polgármesteri hivatalánál, a résztvevők egy csoportja azonban zavargásba kezdett a város kompkikötőjénél.

Kapcsolódó hírek