Összefognak a kábellopások károsultjai

iho/vasút   ·   2012.08.10. 08:17

Különleges festékanyaggal vonják be a rézkábeleket, és mind több technikai akadályt gördítenek a kábeltolvajok elé – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKV-nak az utóbbi években több mint félmilliárd forintos kárt okozó bűncselekmények megfékezését a szakma is szorgalmazza. Szlávik Mónika, a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesülete elnöke a lapnak korábban azt mondta: nem elég a fémtörvény őszre tervezett módosítása, a közszolgáltatóknak egyedi azonosítóval kellene ellátniuk a köztárgyakat.

Benyújtja a parlamentnek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a fémtörvény szigorítását – tudta meg a Magyar Nemzet Pócs János fideszes képviselőtől, aki korábban interpellációt is nyújtott be az ügyben. A kábellopások az utóbbi években csak a BKV-nál félmilliárd forintot is meghaladó kárt okoztak, ennek kapcsán a képviselő leszögezte: a „színesfémbiznisz” terén is rendet kell teremteni.

Múlt héten a Dunaharaszti és Millenniumtelep közötti HÉV-vonalon veszett nyoma egymillió forint értékű vezetéknek, a 8-as HÉV és a 61-es villamos vonalán pedig további 15 millió forint a kár.

A BKK közölte: mivel a színesfémgyűjtők károsultjai közül a BKV mellett dobogós helyen áll a MÁV és a Magyar Telekom is, a szolgáltatók összefogtak. A veszélyeztetett helyszíneken a rendőrséggel közösen tartott vagyonvédelmi akciókon túl a cégek biztonsági szervezetei rendszeres egyeztetést tartanak. A vasúton és a távközlési cégnél országszerte alkalmazott vezetékekkel ellentétben a BKV tápkábelei szigeteletlenek, és általában vastagabbak. Ezért könnyebb az értékesítésük, hiszen nem kell leégetni a szigetelést. Egyméternyi BKV-vezeték is több, mint két kilogramm.

A tolvajok gyakran az elektromos berendezések szekrényeit is megrongálják; ha felfedezik a riasztóberendezést, akkor azt is tönkreteszik vagy elviszik. A legfrissebb fővárosi intézkedések között szerepel, hogy éjjelente sűrítik a „kémjáratokat”, és mind több szakaszon riasztórendszer üzemel. A vezetékek feszültségmentesítését elektrotechnikai, a tartóoszlopokat pedig mechanikai módszerekkel védik.

Mint ismeretes, csak a múlt héten több mint 15 millió forintos kárt okoztak a fővárosnak a tolvajok, akik közül kettőt éppen a rendőrség külön nyomozó csoportja fogott el. A BRFK a Magyar Nemzetnek nem erősítette meg a Blikk távol-keleti maffiáról szóló információját, aAzt, hogy akár „nemzeteken átívelő bűnszervezet” állhat a háttérben. A magyar nyomozók kábelügyben az eddigi akciók folytatását ígérték.

Kapcsolódó hírek