Ötödik generációsok: Szu-57-es sorozatgyártás, J-20 hadrendben

iho   ·   2019.07.30. 12:00
cim2

A kínaiak (egyik) alacsony észlelhetőségű gépe először jelent meg egy nyilvános fotón olyan oldalszámmal, amely már egy harci alakulat állományában lévőnek jelzi a példányt: korábban a J-20-asokon 7-tel kezdődő sorozatszám volt látható, ezen a fotón a gép már 6-ossal kezdődő számot visel.

A kínai légierő már tavaly hírt adott arról, hogy az ötödik generációs gép első példányai átkerültek az első vonalbeli alakulatok valamelyikéhez, de ennek elsőként hozták nyilvánosságra a bizonyítékát. A kínai aviatiákával foglalkozó szakértők szerint ugyanakkor az új besorolásban is még elsősorban kiképzési feladatokat teljesítenek a gépek.

A Kínában most nyilvánosságra hozott „Védelmi Fehér Könyv” a legújabb és legmodernebb eszközként jellemzi a J-20-ast, amely kínai szakértők szerint jobb és értékesebb harci gép, mint az amerikaiak F-35-öse. Ezzel együtt a szakértő a gép sorozatgyártásáról jövő időben beszélt, mint ahogy tovább zajlik majd a fejlesztési folyamat is. Az előrejelzések szerint a gépet repülés közben október elsején láthatja a nagyközönség, a Kínai Népköztársaság megalakításának évfordulójára tervezett katonai parádén.

Megkezdődött a Sukhoi Aircraft Company részéről a légierővel kötött szerződés teljesítése – jelentette be az orosz miniszterelnök-helyettes, Jurij Boriszov. Vagyis elindult az első sorozatgyártású gép összeszerelése. Boriszov emlékeztetett rá, hogy a tavalyi megállapodás az első példányok leszállítását 2019 végéig írta elő, az eddigi szerződéses példányszám pedig 76.

Mint erről akkor beszámoltunk, a szerződés szerint az első kezdeti sorozat tizenkét példány leszállításáról szól, a sorozatgyártást ezután fokozatosan futtatják fel, 2025-ben már eléri az évi huszonnégy gépet. Közben folytatódik a 2010. januári első felszállás óta zajló tesztsorozat, amelyet most már tíz géppel repülnek. A tavalyi szerződéskötés idején hozták nyilvánosságra, hogy a korábban Pak-FA néven ismert konstrukción komoly módosításokat is végrehajtottak, meghosszabbították a törzsvéget, ahol az elektronikus hadviselés eszközeit helyezték el, módosították a szárnyvégeket, és az alacsony észlelhetőség követelményei szerint változtattak a szerelőnyílásokon is.

A TASZSZ közleménye kiemeli, hogy a Szu-57-es egyesíti a földi támadó és a légtérvédelmet ellátó elfogó vadászok legjobb tulajdonságait, a fegyverzetek dolgában pedig a hiperszonikus sebességű, a céltól állítólag háromszáz kilométerről, láthatáron túlról indítható levegő-levegő rakétát emelik ki az orosz értékelések. A hírügynökség hangsúlyozza, hogy a típus Szíriában már bizonyította képességeit valóságos harci körülmények között is. Más orosz elemzések szerint a Szu-57-es „különlegesen olcsó lesz”, egy F-35-öshöz vagy F-22-eshez képest két és félszer alacsonyabb áron beszerezhető, miközben manőverezési képesség dolgában felülmúlja az amerikai ötödik generációs típusokat.

Nyugati megfigyelők ugyanakkor arra emlékeztetnek, hogy egyelőre sem a kínai, sem az orosz ötödik generációs harci gépek nem kapták még meg a típusok valamennyi tervezett képességének megfelelő, végleges új hajtóműveket.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek