Ötven új Mercedesszel frissült a közlekedési központok buszflottája

iho/közút   ·   2019.04.12. 15:00
400px_ite_mercedes_conecto

Az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. sajtónyilvános eseményen adta át Debrecenben a Volán Buszpark Kft. számára azt a tizenhét, Törökországban gyártott Mercedes-Benz Conecto Next Generation városi szóló autóbuszt, amelyet a vállalat az összesen ötven járműből álló megrendelés utolsó ütemében szerelt készre. A debreceni buszgyártó cég az EvoBus Hungária Kft-vel szorosan együttműködve, a szállítási ütemezést betartva március közepétől folyamatosan helyezte forgalomba az alacsonypadlós járműveket, az utolsó példányokat a közbeszerzési pályázatban megszabott, április 24-i határidő előtt, ünnepélyes keretek között adta át pénteken a Volán Buszpark Kft. számára. Az ötven korszerű gépjármű a regionális közlekedési társaságok járműállományát erősíti tavasztól: Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon, Egerben, Salgótarjánban és Hatvan elővárosában állnak forgalomba.

Ötven újgenerációs Mercedes-Benz Conecto városi szóló autóbusz áll forgalomba Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon, Egerben, Salgótarjánban és Hatvan elővárosában (fotó: ITE)

A Volán Buszpark Kft. tizenhétmilliárd forintot meghaladó értékben összesen kétszázegy modern, a mai kor elvárásait is kielégítő autóbusz beszerzésére írt ki nyílt közbeszerzési eljárást 2018 nyarán. A pályázaton sikerrel szerepelt az Inter Traction Electrics Kft. és a Merkantil Bank közös ajánlata.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az autóbuszok jelentős magyar hozzáadott értékkel készültek, de hosszútávon a készre szerelés esetében elérhető a kiemelkedően magas, akár negyven-ötven százalékos arányt. A gyár életében fontos lépés volt ez az ötven járműből álló flottabeszerzés, a terveik alapján a későbbiekben csuklós buszok készre szerelését is végezhetik majd. Emellett áprilistól kezdődhet meg a sorozatgyártás is a debreceni üzemben: heti rendszerességgel érkeznek majd az alvázak a spanyol Mercedes-Benz gyárból, és hamarosan új kategóriákban is bemutatnak majd egy-egy prototípust.

A tizenkét méter hosszú, két és fél méter széles Mercedes-Benz Conecto Next Generation városi szóló autóbuszok klímával 3,1 méter magasak, önsúlyuk specifikációtól függően 10,78-11,02 tonna, megengedett össztömegük tizenkilenc tonna. A gépkocsik teljes befogadóképessége százkét fő, a fix ülőhelyek száma huszonhat. Kerekesszékkel a középső ajtónál lehet utazni, a felhajtást mechanikus rámpa segíti. A 2-2-2 ajtóképletű, teljesen alacsonypadlós modellek harminckét centiméteres belépő magasságukkal megfelelnek a legmagasabb környezetvédelmi és emissziós normáknak. A gépkocsikat hathengeres, 7,7 literes, kétszázhúsz kilowatt maximális teljesítményű, ezerkétszáz newtonméter nyomatékú, Euro6-os dízelmotorral, és hatfokozatú ZF EcoLife automata váltóval szerelték. Műszaki kialakításuk tartalmazza a Mercedes-Benz autóbuszain megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereket. A belső burkolat alumínium- és üvegszál-erősítésű műanyag elemekből áll. A járművek specifikációi igazodnak a megrendelői igényekhez, így felszereltségük változó lehet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek