Oxfordban lehet a világ első károsanyag-kibocsátás mentes zónája

iho   ·   2017.10.14. 10:00

Az Egyesült Királyság első károsanyag-kibocsátás mentes övezetét alakítanák ki Oxford központjában. A hosszú távú terv célja az, hogy valamennyi dízel és benzines járművet kitiltsák a városközpontból. A javaslatok szerint 2025-re minden hatodik központi utcáról kizárnák az összes dízel és benzin üzemű taxit, autót és buszt. A területet 2030-ra kibővítik, majd végül 2035-re az egész belvárosra kiterjesztik.

Hétfőn egy hathetes nyilvános konzultáció kezdődik a javaslatokról. Oxford városi tanácsa arra számít, hogy a nitrogén-dioxid-szint akár hetvenhárom százalékkal is csökkenhet a zéró zónában. A WHO felmérése szerint Oxford központi régiójában a szálló por (PM10) és a finom részecskék (PM2,5) értéke 2017 első félévében meghaladta a tűréshatárt, sőt, Oxford Európa tíz legveszélyeztetettebb városának egyike a mérgező anyagok jelenléte szempontjából. Az Oxfordi Városi Tanács környezetvédelmi vezetője, John Tanner szerint a beavatkozás „égetően szükséges”. Mint a The Telegraph-nak elmondta: – A légszennyezés károsítja Oxford lakosainak egészségét, ezért van sürgősen szükség a lépcsős változtatásra; a Zero Zóna ez a lépésváltás.

Az Oxford Bus Company, a Stagecoach, valamennyi taxi társaság, az Oxfordi Városi Tanács és az Oxfordshire Megyei Tanács a becslések szerint hétmillió fontot költenne a jövőben a benzin és dízel járművek elektromos vagy hibrid cseréjére. A két tanácsnak további hétmillió fontot kell fordítania az infrastruktúrára, beleértve a töltési pontokat, az adminisztrációt és egy új CCTV kamerarendszert.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek