PAK-FA: szupervadász, óriásrendelés

iho/repülés   ·   2011.10.09. 12:00
nyito

Az egyre szorosabbá váló indiai–orosz politikai, gazdasági és persze katonai együttműködés egyik gyümölcse a közös, az orosz PAK-FA programra alapozott harcirepülőgép-projekt. Az indiai fél 214, sorozatgyártású vadászbombázót vásárolna: 166 együléses harci és 48 kétüléses harci-kiképző változatot. Ez utóbbi igazi érdekességnek számít, hiszen eddig leginkább arról volt szó, hogy India, hasonlóan a Szuhoj Szu–30MKI típushoz, minden gépét kétüléses, vadász/támadó változatban vásárolná meg.

A Szuhoj Szu–30MKI is két üléssel dolgozik <br>(fotó: rtaf.mi.th)

Az IAF számításai szerint az első, sorozatgyártott ötödik generációs harci gépek már 2017-től megérkeznének. A dátumot árnyalja, hogy az indiai változat tervezése még el sem kezdődött, a partnerek csak az előzetes tárgyalásoknál tartanak. Az indiai fél szerint ezek a megbeszélések 2012-ben lezárulnak és utána elkezdődhet a saját változat fejlesztése. Ehhez az indiai fél a légierő, a Hindustan Aeronautics Limited repülőgépgyártó vállalat, illetve a DRDO kutatóintézet szakértőit, mérnökeit delegálja majd Oroszországba. Így egyrészt befolyással lehet majd a fejlesztések irányára és céljaira, másrészt a körülményekhez képest pontos képpel rendelkezik majd a programról, a felmerülő problémákról és persze az esetleges csúszásokról, költségtúllépésekről is hamarabb értesülhet.

Még távol a sorozatgyártástól <br>(fotó: warfare.ru)

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.