Még 882 millió forint elektromosautó-vásárlásra

MTI/iho   ·   2020.09.07. 11:45
elektromos_auto_hanggenerator01

Az eddigi, ötmilliárd forintos elektromosautó-vásárlási támogatási keretet május 30-án hirdetették meg.

A május 30-án meghirdetett elektromosautóvásárlás-támogatási pályázatra kiírás keretében a pályázatokat 2020. június 15-től lehetett benyújtani. A beérkezett pályázatok összértéke kevesebb mint egy nap alatt elérte a teljes keretösszeget.

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve részeként meghirdetett, ötmilliárd forintos keretösszegű elektromosjármű-vásárlást támogató pályázata nagy sikerrel zárult. A kormány döntése alapján mintegy 882 millió forinttal emelte meg a pályázati keretösszeget, így a kiírási feltételnek megfelelően benyújtott összes pályázat támogatásban részesülhet – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MTI-nek.

A környezetkímélő járművek iránt az egyéni vásárlók mellett a vállalkozások is komoly érdeklődést mutattak - tette hozzá a miniszter.  A többletforrás több mint 230 elektromos jármű vásárlását segíti, amivel több mint kétezer elektromos jármű beszerzése történhet meg.

Eddig 662 magánszemély és 738 vállalkozás pályázott a támogatásra, köztük 294 taxis és személygépkocsis személyszállító. A gazdasági társaságok közül főként az informatikai, értékesítési és kereskedelemi szektorokból kerületek ki a pályázók. A taxisok részéről az igényelt támogatások összege meg is haladta a számukra elkülönített kétmilliárd forintos keretösszeget. Emellett 348 vállalkozás pályázott elektromos robogó beszerzésére.

A környezetkímélő elektromos autózás hazai térnyerése immár törvényben is rögzítve van, annak érdekében, hogy Magyarország 2050-re elérje klímasemlegességi célkitűzését.

A környezetkímélő járművek terjedésének tempója már korábban is az európai élmezőnybe tartozott Magyarországon – mondta Palkovics –, 2020 első felében az uniós tagállamok közül például Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma.

A 2020. május 30-án meghirdetett kiírás keretében a pályázatokat 2020. június 15-től lehetett benyújtani. A beérkezett pályázatok összértéke kevesebb mint egy nap alatt elérte a teljes keretösszeget. A feldolgozás folyamatos, eddig 1558 pályázatról született döntés, ezek támogatói okiratait már ki is adták. Az elbírált pályázatok nyilvános döntési listájáról bővebben itt olvashat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek