Pályafelújítás Debrecenben: minimalizmus

Szabó István   ·   2015.07.07. 08:45
00kicsi

Idén nyárra a debreceni 1-es villamos vonalán már elviselhetetlen mennyiségű és mértékű sebességkorlátozást kellett bevezetni. Valamit tenni kell, hogy a sebességkorlátozások megszűnjenek. De vajon mire futja? Jó, vagy csak olcsó megoldásra?

Napjainkig – a múlt század hatvanas-hetvenes éveinek villamosirtásait követően – Debrecen (2014-ig) egyetlen megmaradt villamosvonalán, többször volt felújítás és átépítés, sajnos mindig csak részleges. A Piac utcai szakaszt leszámítva, teljes értékű, egybefüggő átépítés azonban nem volt a vonalon.

Ez bizony egy tízes lassújel!<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

Július elején a DKV megkezdte a legkritikusabb szakaszok felújítását. Ezek főleg útkereszteződések leromlott vágányait érintik. A sajtóban megjelent költségek alapján bizony nem sok látványos és hosszan tartó eredményre számíthatunk a munkák elvégzését követően. Talán ez egy „filléres” tűzoltáshoz elegendő munka lesz csak.

A mellékelt képeken látható, hogy 1994-ben hol fogyott el a pénz. A Honvéd utcai megálló előtt nagyjából 150 méterrel kimerült a felújítási keret. Itt húsz éve abba is hagyták a munkát, és a folytatásban maradt a régi vágány, a húsz év is megtette azóta a hatását. Úgy tűnik, ez a csatlakozó szakasz nem esik bele a mostani felújításba sem.

Az elsőnek munkába vett szakasz a Péterfia utca–Honvéd utca kereszteződése. Látva a munkák mostani állását, itt feltehetőleg tényleg csak síncserére futotta most is.

Itt fogyott el a pénz húsz éve

(Engedtessék meg itt egy megjegyzés e sorok „elkövetőjétől”: mint a MÁV Debreceni Vágányzári Bizottságának tagja, aki mindig a percekkel küzd a vágányzár-tervezésnél, siralmasnak tartom ezt a mennyiségű vonal-lezárást és az ilyen intenzitású munkavégzést. Vagy talán így futhatják le a szerződött kilométereiket a szünidei menetrendben is villamospótlózva a DKV-Intertanker buszok?)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek