Pánik a lengyel vonatokon, hackerek hozták működésbe a vészfékeket

MTI/iho   ·   2023.08.30. 07:45
00_koleje_mazowieckie

Négy lengyelországi vajdaságban huszonöt személyvonat állt le kedden, mert a vészfékeket kézi adóvevővel hozták működésbe. 

A leállások nem veszélyeztették az utasokat, az érintett szerelvények átlagosan hét percet késtek. Az incidenseket a közép-lengyelországi Lódzi és Mazóviai vajdaságból (lásd képünkön a Koleje Mazowieckie motorvonatát), a délnyugat-lengyelországi Opolei vajdaságból, valamint az észak-lengyelországi Pomerániai vajdaságból jelentették. Több hasonló eset az utóbbi napokban más lengyel vajdaságokban is történt.

Rendőrségi közlemény szerint vasárnap az északkelet-lengyelországi Bialystokban őrizetbe vettek két férfit, akik a gyanú szerint a náluk talált, rövid hullámhosszon működő kézi adóvevő segítségével beindították a vészfékrendszert egyes vonatokban. Későbbi hatósági közlés szerint a gyanúsítottak egyike egy helyi rendőr volt.

Stanislaw Zaryn biztonsági ügyekért felelős kormánymegbízott szerint egyelőre nincs olyan információjuk, amelyek alapján egyértelműen megállapítható, mi volt a vonatleállításokat okozók indítéka. Megemlítette mindazonáltal, hogy Oroszország érdekelt a lengyel állam destabilizálásában, ez azonban túl kevés ahhoz, hogy a vasúti incidensek sorozatát közvetlenül az orosz tevékenységgel hozzák összefüggésbe. A nyomozás folytatódik, az első gyanúsítottak őrizetbe vétele után ügyészségi eljárás is indult.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek