Passzív szavazók

MTI   ·   2018.11.11. 15:10

Este nyolc óráig várják az urnákhoz az olasz főváros lakosait a római tömegközlekedés privatizációjáról zajló népszavazásra, amelyen vasárnap délig a jogosultak 4,82 százaléka vett részt. Az alacsony részvétel miatt várhatóan érvénytelen lesz a referendum. A kizárólag Róma városát érintő népszavazást a parlamenten kívüli olasz radikális párt kezdeményezte.

Az urnákhoz várt 2,4 millió rómainak két kérdésre kellene válaszolnia igennel vagy nemmel: akarja-e, hogy az olasz főváros önkormányzata privatizálja a tömegközlekedést, és támogatja-e, hogy a főváros engedélyezze az internetes applikációkkal működő közösségi közlekedés terjedését. A referendum konzultációs jellegű, vagyis a lakosság véleménye nem kötelező érvényű a főpolgármesteri hivatal számára. Az érvényességhez legalább a jogosultak egyharmadának részvétele szükséges. Az olasz főváros tömegközlekedésének több mint nyolcvan százalékát az Atac római városi közlekedési vállalat üzemelteti. Az 1909-ben alapított vállalat jelenleg száz százalékos önkormányzati tulajdonban van: az Atac-nak több mint 11 ezer dolgozója és 1,3 milliárd euró adóssága van.

A felmérések szerint a tömegközlekedés kiemelten rossz működését Róma lakosai a város első számú problémájának tartják a hasonlóan rosszul üzemeltetett köztisztasággal együtt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek