Példás összefogás: megmentettek egy vasúti hidat a bontástól

Korcsmáros Gábor   ·   2023.04.18. 18:00
stehmost9

A prágai vasúti híd a cseh közlekedési múzeum ékessége lesz, nem zúzzák szét. 

A napokban sikeresen leemelték és elszállították a Prága belvárosában lévő, a holešovicei kiállítócsarnokok közelében egy főúton átívelő vasúti hidat, ami a Prága−Kladno vasútvonal átépítése miatt vált szükségtelenné. A helyére új híd épül, de a régi nem kerül lángvágó alá, a vasúti infrastruktúra-kezelőségnek és a Nemzeti Közlekedési Múzeum megállapodásának köszönhetően. A vasúti viaduktot már el is szállították a cseh főváros szívében fekvő központi pályaudvarra (Masarykovo nádraží), ahol várhatóan 2028-ban kiállított szépségként ékeskedik majd. A tervek szerint ugyanis a Nemzeti Közlekedési Múzeumnak egy új kiállítótere épül éppen a központi pályaudvar egykori fűtőházának helyén.  

A vasúti híd a Prága−Kladno (reptéri kiágazással) vasútvonal első szakaszán, még a belvárosban ívelt át eddig egy forgalmas főúton. Mivel a vasútvonalat most felújítják és kétvágányúsítják, így a hídnak távoznia kellett. A híd klasszikus, szegecselt acélszerkezetű, hossza 19,5 méter, magassága 3,5 méter, súlya pedig 35 tonna. A hidat az 1891-es prágai jubileumi világkiállításhoz kapcsolódóan építették, szegecselt szerkezete a XIX-XX. század fordulójának vasútépítésének jellegzetes példája. Több mint 130 évig közlekedtek rajta a vonatok.  

Galériánkban a vasúti híd leemeléséről láthatnak fotókat, amiket a Správa železnic hozott nyilvánosságra. 
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek