A Mobilitási Héten indul az 1-3-as villamos bővítése

iho/közút   ·   2011.09.15. 12:46

Az Autómentes Hétvége során idén is lezárják az Andrássy utat, amely a  két napra egy 2,5 kilométer hosszú, interaktív programokban dúskáló korzóvá válik.

Az események mind a várospolitika, mind a BKK és a BKV részéről azt a szemléletet sugározzák, miszerint az a cél, hogy a város egyik pontjából a másikba a legegyszerűbben el lehessen jutni, és ehhez lehetőség szerint ne autót, hanem a tömegközlekedést használjunk. Az eddigiektől eltérően nem a hagyományos városi közlekedési versenyt rendezik meg pénteken, hanem egy úgynevezett városon belüli „ügyintézési versenyt” - mondta el sajtótájékoztatóján a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Idén tízedik alkalommal rendezik meg Budapest szívében az Európai Mobilitási Hetet szeptember 16-22. között. A rendezvény központi gondolata a környezettudatos közlekedés, a fenntartható mobilitás. Erről tanúskodik a szervezők által választott mottó is: „Közlekedj ÖKOsan – Alternatív mobilitás”.

Vitézy Dávid beszámolt róla, hogy az Autómentes Hétvégén a lezárt Andrássy úton, a Kodály körönd és Izabella utca közötti szakaszon számos programmal várják a látogatókat. Kiemelte, hogy a közlekedésbarátok megtekinthetik a 86-os vonaláról ismert modern MAN autóbuszt és azt az 5-ös vonalon közlekedő Ikarus 263-as buszt, amelyet a kecskeméti Katona József Gimnázium diákcsapata „öltöztethetett” vidám színekbe.

Az Ikarus 180 típusú muzeális buszban berendezett busztörténeti kiállítást is megnézhetik az érdeklődők. Az ehhez kapcsolódó fotótárlaton pedig megtekinthetőek lesznek a BKV évfordulós járművei, például a MILLFAV, a felújított sikló és az 55 évvel ezelőtt útjára indított UV. Azok, akik szeretnék megtapasztalni, milyen a főváros egyik legszebb útján autóbuszt vezetni, négy tesztbuszon kipróbálhatják magukat.

A környezettudatos gondolkodás jegyében, a szervezők szombaton ökoprogramokon hívják fel a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára: PET palackot zsugorítanak, népszerűsítik a szelektív szemétgyűjtést és ökojátékokkal mutatják meg a gyerekeknek, milyen fontos a környezetvédelem.

A hétvége folyamán utoljára lesz látható a BKV Deák téri múzeumában a Talált tárgyak kiállítás - emelte ki a vezérigazgató.

A tömegközlekedők szempontjából legfontosabb eseményekre is az Európai Mobilitási Hét keretében kerül sor. Az egyik ilyen, hogy az 1-es villamos megújulásának és meghosszabbításának, valamint a 3-as villamos felújításának uniós támogatási szerződését dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója vasárnap, az Andrássy úti rendezvények keretében írják alá.

A másik fontos esemény, a közbringa-rendszer budapesti magvalósulásának apropóján, a Budapesti Közlekedési Központ szeptember 20-án, kedden délután, 13 és 17 óra között szakmai fórumot szervez a hamarosan induló Budapest Bicikli, azaz a BuBi rendszeréről a BME-n. A BuBi uniós támogatási szerződését szeptember 22-én a Critical Mass előtt írja alá Tarlós István, dr. Völner Pál és Vitézy Dávid.

A rendezvények miatt útlezárásokra lehet számítani városszerte:

- Az Andrássy utat lezárják a Bajcsy-Zsilinszky út és a Bajza utca között pénteken 21 órától hétfő hajnali 4 óráig. József Attila utcát teljes hosszában lezárják szombaton 0 órától 24 óráig.

- A Tudományok Hídja rendezvény miatt lezárják a Lánchidat és a Széchenyi István teret szombaton 0 órától vasárnap reggel 4.30-ig.

- A Nemzeti Vágta miatt lezárják az Andrássy utat a Bajza utcától a Hősök teréig, a Hősök terét és környékét, a Felvonulási teret és a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és Városligeti fasor között pénteken 21 órától hétfő hajnali 4 óráig.

- Az Andrássy úton és a szerviz utak teljes hosszán tilos lesz a parkolás, a tilosban parkoló autók elszállításra kerülnek a környező utcákba.

Kapcsolódó hírek