Percenként 16 730 liter felszippantott olajszenny

Szűcs József   ·   2011.10.19. 12:30

Tavaly április 20-án sérült meg a British petrol olajkútja, emiatt írt ki a Wendy Schmidt X környezetvédelmi alapítvány 1,4 millió dolláros díjat a jelenleginél hatásosabb olajfelszívó szerkezet készítésére.
Az egy évig tartó összehasonlító vizsgálatok eredményét a közelmúltban hirdették ki. Az eredetileg négyszáz aspiránsból bemérésekre is érdemes tíz berendezés közül az Elastic/American Marine vállalaté bizonyult a legjobbnak, s mert kis híján kétszeresen túlteljesítette a feltételeket, megkapta az egymillió dolláros első díjat.

A furgonméretű szivattyú percenként 16 730 liter szennyes olajat szív fel és pumpál át a kísérő tartályhajóba. A felszívott bűzös, koszos, ragadós zagynak 89,5 százaléka olaj, és csupán egytizede az óhatatlanul vele szippantott víz. Még a méteres hullámok hátáról, és a kikötőkben kavargó vizekről is leválasztja az olajat. A jelenleg használatos készülékeknél sokszorta, még a második legjobbnak bizonyultnál is háromszorta hatékonyabban. (A második helyezettet 300, a harmadikat 100 ezer dollárral jutalmazták.)

Emlékezetes olajszennyezéssel járt a Torrey Canyon tankhajó angol partok előtti hajótörése 1967. március 18-án, az Exxon Valdezé Alaszka előtt 1989. március 24-én, továbbá idén október 5-én a Renóé Új-Zéland védett vizein. (A magyar Duna-szakaszon évente két-három olajszennyezés történik.)

A tengeri és parti környezet védelmének fontosságára és a jelentkezők nagy számára tekintettel (holland, norvég és finn vállalatok is pályáztak) a szerkezetek elbírálására rangos szakértői testület alakult. A pontos mérésekhez rendelkezésre bocsátották a haditengerészet Ohmsett nevű, New Jersey államban közvetlenül a tenger mellé épített óriási vizsgáló-medencéjét. A 200 méter hosszú, 19,5 m széles és 3,3 méter mély betonteknőt különféle fegyverek (torpedó), merülő-készülékek, siklószerkezetek vizsgálatára létesítették. A vize zsiliprendszeren át az árapály segítségével könnyen cserélhető. Benne hullámok kelthetők, és felette óránként tíz kilométer per órás sebességgel gördíthető végig egy hidazat, amire a vizsgált készülékek erősítik.

Az Ohmsett vízzel feltöltött betonteknője New Jersey-ben

Kapcsolódó hírek