Peronra szerelt rámpa segíti a mozgáskorlátozottak be- és kiszállását a prágai metróban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.04.12. 12:00
Rampa

Eddig huszonöt metróállomáson van ilyen, az év végéig pedig még további tizenegy állomás peronjára szerelik fel.

A Prágai Közlekedési Vállalat egy metróállomás peronjához illeszthető vasszerkezetet, be- és kiszállást segítő rámpát rögzít az A és B metróvonal állomásain. A vasszerkezet a mozgáskorlátozottak, főképpen a kerekesszékkel utazók kényelmes ki- és beszállását teszi könnyebbé. A felhajtó rámpát minden esetben a metrószerelvény első kocsijának első ajtójához illesztik, ami minimálisra csökkenti a peron és a metrókocsi padlója közötti szintkülönbséget. Prágában az A és B metróvonalon felújított 81-71M típusú metrószerelvények közlekednek, amiket a pilseni Škoda Transportation modernizált 1996 és 2011 között. Összesen kilencvenhárom ilyen szerelvény van, ebből negyvenegy az A metróvonalon közlekedik, ötvenkettő pedig a B metróvonalon.

Eddig összesen huszonöt metróállomáson illesztették a peronra a szerkezetet, az idei év végére további tizenegy állomásra szerelnek rámpákat. Az A metróvonalon nyolc metróállomáson, a B metróvonalon pedig tizenhét metróállomáson van már.

A C metróvonalon újabb, Siemens gyártású szerelvények közlekednek, ott ezért nincs szükség a szintkülönbség kiegyenlítésére, a szerelvények automatikusan teszik ezt meg a megállás után.   

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek