Pléhdobozokat tessék!

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.05.12. 19:00
kiskep

Egyre több 242-es sorozatú Pléhdoboz/Plehács (Plecháč) becenévre hallgató 25 kV 50 Hz váltóáramú feszültségrendszer alatt közlekedni képes villamos mozdony található a přerovi (Közép-Morvaország) ČMŽO járműjavítóban (Českomoravská železniční opravna). Legutóbb a tervek szerint három 242-est szállítottak volna ide felújításra, de az egyik Plehács útközben műszaki hiba miatt félre lett állítva. Így csak a 242 202-es és a 242 256-os pályaszámú eddig a ČD állományában lévő mozdonyok gurultak be a járműjavítóba. A műszaki hibás gép a 242 203-as volt. Mindhárom gépet a CZ Loko Česká Třebová-i gyára vette meg a Cseh Vasutaktól. A gépeket a CZ Loko felújíttatja, s aztán adja majd el valószínűleg valamelyik magánvasút-társaságnak.

Párkány–Kürtös-viszonylatú vonattal halad a Körvasúton az egyik Plehács<br>(fotó: Vörös Attila)

Az AWT cseh magánvasút cáfolta, hogy további Plehácsokat készülne állományba venni szlovákiai és magyarországi szállításai lebonyolítására, hiszen itt magyar, román és szlovák eredetű mozdonyokat bérel. Csehországban jelenleg hetvenkilenc Plehács van még (nyolcvanhatot gyártottak eredetileg), s a ČD-nek már csak ötvenkét ilyen mozdonyra van szüksége a menetrendi szükséglet kielégítésére. Cseh vagy szlovák cégeknél van még négy bolgár eredetű 242-es, ezek is mind különböző magáncégeknél teljesítenek szolgálatot. A fölöslegessé vált mozdonyoktól igyekszik megválni a ČD.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek