Plüss-zebra a zebrán

iho   ·   2013.08.23. 17:29

Kevesebb mint egy év alatt lekopott a Gyulán, a Kerecsényi, Csókos, Dobozi és Madách utcák kereszteződésében felfestett zebra – erre úgy hívta fel a figyelmet Balogh Lajos önkormányzati képviselő, hogy sajtótájékoztatóján egy plüsszebrát helyezett el a lekopott csíkok helyére, olvasható és látható a Békés megyei portál cikkében.

Balogh szerint a lakosság régi vágya volt, hogy biztonsággal közlekedhessen a területen. Már csak napok vannak hátra az iskolakezdésig, ezért is lenne fontos végre újrafesteni a zebrát, jelezte a képviselő.

(fotó: Békés.online)

Az üggyel kapcsolatban a Magyar Közút a portál érdeklődésére azt válaszolta, hogy a burkolatjelek élettartamát a festék típusán és anyagán kívül jelentősen befolyásolja az útburkolat minősége, az áthaladó forgalom nagysága, valamint a helyszín egyéb adottságai. Jelen esetben egy relatíve nagy forgalmú útkereszteződésről van szó, amely jobban igénybe veszi az úgynevezett oldószeres típusú, kézi burkolati jeleket.

A festett útburkolati jelek Útügyi Műszaki Előírások szerinti elvárható élettartama egy év, az úgynevezett tartós gépi jeleké három év. Ez természetesen azt jelenti, hogy egy év után a kopás jelei már meglátszanak. Egy négyzetméternyi gyalogátkelőhely festési költsége körülbelül 2000 forint. A Magyar Közút útellenőrei előre meghatározott gyakorisággal folyamatosan járják a kezelésükbe tartozó úthálózatot, így a kijelölt gyalogátkelőhelyeket is ellenőrzik, hogy azokat szükséges-e felújítani. Ezeket a felújításokat azonban csak az előre meghatározott állami költségkeretük alapján tudják elvégezni. A forgalmi rend kialakítása szempontjából ötévente szükséges a felülvizsgálat.

Amennyiben pénzügyi keretük lehetővé teszi, igyekeznek megoldást találni a jelzett kereszteződésben a burkolati jelek felújítására — hangsúlyozták.

Kapcsolódó hírek