Politikai egyetértés, civil tiltakozás: légiutas-adatok

MTI   ·   2011.12.02. 12:22

Elégedettségének adott hangot pénteken Franciaország és az Egyesült Államok a terrorizmus elleni küzdelem jegyében a légi utasok nyilvántartási adatállományáról szóló, előkészítés alatt álló megállapodással kapcsolatban az úgynevezett európai G6-ok (Németország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Lengyelország és Nagy-Britannia) párizsi értekezletén.

„A megegyezéssel mindkét fél jól jár” – mondta Claude Guéant francia belügyminiszter az amerikai féllel tartott közös sajtótájékoztatóján. Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter azt hangsúlyozta, hogy Washington és Párizs is azt szeretné, ha az Európai Parlament a közeljövőben elfogadná a megállapodást.

Ugyanakkor a közelmúltban több európai parlamenti képviselő és szervezet is tiltakozott a megállapodás ellen, amikor annak szövegét egy civil szerveződés kiszivárogtatta. Az ellenzők szerint „az adatkezelés és adatszolgáltatás ilyen módja nem felel meg az adatbiztonsági, adatvédelmi és a személyes jogokkal foglalkozó európai elveknek, szabályozásoknak”.

Kapcsolódó hírek

Repülés Katonai repülés

Elment az utolsó Puma is

MTI/iho   ·   2021.01.24. 09:10

Végső búcsút vettek szombaton Budapesten a 97 esztendős korában, december 30-án elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, aki a legendás 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája volt.