Postások parkolása: ugrik a jogsi

iho/közút   ·   2012.11.08. 08:27

A Magyar Posta Zrt. 1500 autós kézbesítőjének gondjairól ír a Magyar Hírlap. A szerkesztőséget megkereső alkalmazott szerint sokszor – ha csak pár percig is – tilosban kell megállniuk a Magyar Posta feliratú gépkocsival, amennyiben a megfelelő címre szeretnék eljuttatni a küldeményeket. Ilyen esetekben előfordul, hogy a parkolóőrök megbüntetik őket, mivel semmilyen megkülönböztető jogszabály nem vonatkozik rájuk, annak ellenére, hogy számos esetben akaratuk ellenére szegnek szabályt.

„A közelmúltban három alkalommal büntettek meg, mert pár percig tilosban parkoltam. Összesen kilencvenezer forint tartozást görgetek magam előtt, valamint összegyűltek a büntetőpontjaim, és bevonták a jogosítványomat, pedig az feltétele a munkavégzésnek” – mondta a panaszos. „A Magyar Posta nem fizeti ki alkalmazottainak a közlekedési bírságokból adódó büntetéseket annak ellenére, hogy a szabálysértések munkaidőben, munkavégzés alatt történnek.”

A lap megkereste a Magyar Posta Zrt. sajtóosztályát, ahol a konkrét esettel kapcsolatban nem foglaltak állást. A válaszlevél szerint a postai gépkocsivezetők kötelesek a KRESZ előírásait betartani, a postai tevékenység ellátásához csak a behajtási korlátozások alól ad felmentést a szabályzat.

A közigazgatási bírságot a Magyar Posta nem vállalja át a dolgozóktól. „Ennek ellenére – hangzik a válasz – Budapesten a Fővárosi Önkormányzat rendelete szerint minden tehergépkocsi számára biztosítható az úgynevezett rakodótárcsa, amely tíz és tizenhét óra között engedélyezi a fizető parkolási övezetekben a díjmentes várakozást húsz percig.” A nagyobb városokban mindenhol más, helyi szabályozás van érvényben, ezért a településekkel egyedi módon állapodnak meg.

Kapcsolódó hírek