Prágából különvonattal a tiszafai fesztiválra

iho/vasút   ·   2018.08.17. 16:00
banat-exp-400

Hetedik alkalommal rendezték meg Tiszafán a Bánát Fesztivált. Ha kapkodjuk a fejünket, hogy hol az a Tiszafa és mi az a Bánát Fesztivál, abban nincsen semmi kivetnivaló. A négyszáz lakosú dunamenti romániai falu hivatalos neve ugyanis Eibenthal. Nem hangzik túl románosan, de ez nem meglepő, ha hozzágondoljuk, hogy a XIX. század harmincas éveiben három és fél száz cseh telepes alapította az első települést a környéken, ami bővelkedik a tiszafákban. A német Eibenthal szó is erre utal. Azért van echte cseh neve is a falunak: Tisové Údoli.

Tót enklávék voltak és vannak Magyarországon is, cseh kisebbség már kevésbé. Tiszafán a mai napig majdnem színtiszta cseh származású a lakosság, és ezt felismervén kezdték el megrendezni a cseh zenei hagyományokat felelevenítő Bánát fesztivált. Az eseményre nagy az érdeklődés a cseh anyaországból, ezért tizennyolc kocsis különvonatot indítottak kedd este Prágából Orsovába. Az ezeregyszáz utast onnan Tiszafa közelébe a Dunán, hajókkal szállították, majd buszokkal tették meg az utasok az utolsó kilométereket. A különvonat szerda hajnalban sajnos szinte teljes sötétségben haladt át Magyarországon a Szob–Budapest–Szolnok–Lökösháza útvonalon, ismét a MÁV-Start egyik Gigantja által vontatva.

A 2017-es Bánát Expressz a Viharsarokban (fotó: Flickr/Pacsika Péter)

A különvonat a Cseh Vasutak (ČD), a ČD Cargo, az IDS Cargo és a kladnói KDS szervezésében és járműivel közlekedett. (Megjegyezzük, hogy minden vasútvállalatnak legalább olyan professzionális internetes megjelenéssel kellene rendelkeznie, mint amilyen az IDS Cargo honlapja!) Prága Zličín állomástól a szerelvényt a KDS 750 202 pályaszámú Búvárja húzta el Prága Smíchov pályaudvarig. Onnan a Búvárt és a már utasokkal teli szerelvényt az IDS Cargo 365 001 pályaszámú villamosmozdonya előfogatolta.

Ha ez ismét nem sokat mond, akkor gondoljanak egy piros EffiLiner 3000 típusú mozdonyra. Igen, ez a CZ Loko által felújított első belga mozdony, az egykori SNCB 1203-as. Ebben a formációban Pardubicén, Brünnön és Pozsonyon át Párkányig közlekedett a szerelvény. Kürtöstől a CFR Călători 40 0047 és 42 0542 pályaszámú ASEA mozdonyai továbbították a zarándok-fesztiválozók vonatát, majd takarításra és tárolásra a kilencven kilométerre fekvő Karánsebes állomásra vontatták a megürült kocsikat.

A Karánsebesre tartó szerelvénymenet a Duna mentén (fotó: lokomotivy.net/Răzvan Artinescu)

Cikkünk megjelenésekor még javában zajlik Tiszafán a négynapos rendezvény, amit követően a fesztiválozók haza is kell jussanak. Visszaúton vasárnap késő délután ér Magyarországra a különvonat és kis szerencsével a Viharsarokban napfénynél is lehet majd fotózni. Lökösházáról menetrend szerint este fél hétkor indul, Szolnokra már sötétedéskor, nyolc óra után pár perccel érkezik. Szobnál éjjel fél tizenegykor hagyja el az országot.

A fesztiválokra utazókat szállító különvonatok sokszor országokon át, egész Európát bejárva közlekednek és gyakran különleges mozdonyok vontatják őket. A Sziget Fesztivál mellett idén ismét közlekedett különvonat a Balaton Soundra is. A belgiumi Gentből érkező tizenötkocsis szerelvényt idén a Railpool flottájába tartozó Lineas 186 293 pályaszámú mozdony továbbította.

A Belgiumba tartó Balaton Sound Expressz július 10-én a 186 293 pályaszámú Lineas festésű villamosmozdonnyal (fotó: Flickr/Gwenaël Piérart)

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz ötletgazdájaként az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó minden olyan zarándokvonat ötletét és szervezőit meleg szívvel támogatja, akik kulturális és nemzeti örökségük megismerése és megőrzése, valamint a nemzeti összetartozás és összetartás elősegítése céljából szerveznek messze földre utazásokat. Bár a Székely Gyorshoz már nincs közünk, arra büszkék vagyunk, hogy a 2007-ben megfogant ötletünk (és 2014-ig szervezésünk) nyomán mind a mai napig ezrek és ezrek jutottak el a különvonat fedélzetén Csíksomlyóra és az Ezeréves határra.

Csak gratulálni tudunk cseh barátainknak, hogy néhány száz fős nemzeti kisebbségüket számon tartják, és ilyen nagyszabású rendezvényt szerveznek évről évre tiszteletükre és a hagyományaik ápolására. Már kedvet is kaptunk a jövő évi Bánát Fesztivál meglátogatásához. Az Orsovába a részben a Duna mentén vezető vasútvonal amúgy is csodás helyeket jár be!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek