Púposok a személyvonaton

Szever Dániel   ·   2013.07.14. 20:00
Masolat_-_M40_228_Veszprem_1995_04_07

A 2009-es év nyári menetrendjének végével szinte biztossá vált, hogy az utasok végleg elbúcsúzhatnak látványuktól. Az idei évben azonban – a vasút rajongóinak nagy örömére – egy vonatpár erejéig újra bevetették. Pedig az ezredfordulót követő években már utolsó nyarukat dolgozták végig a Balaton északi partján napi rendszerességgel feltűnő M40-esek.

Történelmi kép Balatonfüredről: az M40 201-es szerelvényével együtt készül a délutáni, szombathelyi útjára. Háttérben a már megszűnt, győri vonatpár teszi ugyanezt, remot M47-essel. Eközben az A61 017-es (ma 2761 017) jár ki különvonatával az első vágányról, Budapest felé<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(a külön nem jelölt felvételeket a szerző készítette)</br>

Sajnos a selejtezési hullámokat túlélt Púposok száma már nagyon csekély, ezért sem volt nehéz a 235-ös kiválasztása a sok letétes gép közül az idei Győr–Siófok fürdősvonatra. Többek között ez a mozdony is mindennapos vendég volt ebben a műszakban korábbi években, de az 5-ös vonal 2009 decemberi bezárása után senki nem gondolt arra, hogy itt ismét M40-es mögött utazhat majd.

Mór állomásról gyorsít az 1987 számú vonattal

A Nohabok száműzését követő időszakra sem maradtak unalmasak a 29-es vonal hétköznapjai: több nyáron is Púpos-fordába került a Szombathely–Balatonfüred közvetlen vonatpár, amelyen főként az azóta Hatvanba áthelyezett M40 201-es közreműködött. Az akkor éppen szombathelyi állomásítású mozdony mellett gyakran megjelent itt a 233-as is.

Keresztre várva Aszófőn a szombathelyi fürdőssel, 2003 nyarán

Eltekintve a forda szerinti használatuktól, a szükség néha személyvonatokra szólította őket. Például a nyíregyházi Bz-motorkocsik szolgálatképtelensége kapcsán olvasónk az eredeti festésű 113-ast örökítette meg a mátészalkai vasútállomáson. A hatvani fűtőház utolsó Púposai a salgótarjáni vonalon kieső Uzsgyik feladatát kapták meg. Az elmúlt években többször is megesett, hogy egyszerre több motorvonat mondta fel a szolgálatot, ekkor néhány vonat erejéig Púpos forgott helyettük Salgótarjánba, szerény egy személykocsis vonatokkal.

Kapcsolódó hírek