Veszélyes és egészségtelen a levegő több városban

MTI   ·   2012.02.07. 13:39

Országszerte ismét több városban romlott a levegő minősége; a szálló por magas koncentrációja miatt a Borsod megyei Putnokon veszélyesnek, további hét településen pedig egészségtelennek minősítette a levegő minőségét az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) kedden.

Az OKI legfrissebb adatai alapján készült térképen Putnokot piros színnel jelölik, vagyis itt a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít a levegő minősége Székesfehérváron, Százhalombattán, Budapesten, Tatabányán, Esztergomban, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren is. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

A levegő minősége kifogásoltnak számít, ezért zöld színnel szerepel Győr, Ajka, Veszprém, Várpalota, Tököl, Dunaújváros, Pécs, Szeged, Szolnok, Debrecen, Oszlár, Eger, Salgótarján és Miskolc. Az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel csak két települést jelöltek, Sopront és Vácot.

A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék, az „elfogadható” szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a „kifogásolt” szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az „egészségtelen” kategóriát, a legmagasabb, negyedik szint a piros színű „veszélyes” kategória.

Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Kapcsolódó hírek