Qantas: zuhannak a részvények

iho   ·   2013.12.05. 09:41

Nagy zuhanást szenvedtek el az ausztrál légitársaság, a Qantas Airways részvényei ma hajnalban, miután a társaság profit warningot tett közzé, írja a portfolio.hu. A papírok 17%-os mínuszban is jártak napközben, a kereskedést 11%-os csökkenéssel fejezték be.

Az ok: profit warninggal lepte meg a befektetőket a cég. A menedzsment közölte, hogy a piaci környezet romlása miatt a december végén záruló fél évre (ami pénzügyi évének első fél éve) 250-300 millió ausztrál dolláros veszteségre számít az adózás előtti eredmény szintjén. A veszteség az emelkedő üzemanyagárak és a csökkenő jegyárak együttes eredménye, utóbbi a Virgin légitársasággal folytatott verseny következménye.

A cég a költséghatékonysági intézkedések részeként 1000 fős elbocsátást tervez az elkövetkezendő 12 hónapra, valamint csökkenti a menedzsment fizetését.

A CNBC által megkérdezett részvénypiaci stratégák inkább pesszimisták a Qantas részvényeire. Az IG elemzője szerint a befektetői közösségben elterjedt nézet, miszerint „soha ne fektessünk légitársaságokba”, most is beigazolódott.

A Wilson Asset Management alapkezelője szerint a légiközlekedési iparág nehéz befektetési szempontból, a szektorból elsősorban az alulértékelt részvényeket válogatják ki az alapkezelők, de a Qantas nem tartozik ebbe a kategóriába.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek