Rába–Volvo Bus-szándéknyilatkozat

iho/közút   ·   2012.12.03. 12:08

Szándéknyilatkozatot írt alá a Rába és a Volvo Bus Corporation a buszpiaci együttműködésről – adja hírül az investor.hu. A korábban már pletykált partnerség óriási lökést adhat a Rába üzletének. A Rába közleménye alapján már jövő év elején konkrét szerződést is aláírhatnak az együttműködésről.

A stratégiai partnerek megállapodtak abban, hogy közösen tekintik át a hazai buszpiaci igények kielégítésének lehetőségeit. A modern tömegközlekedési járművek előállítása a magyar piacra kiforrott technológia alkalmazása mellett, lokalizált gyártással és maximalizált magyar tartalommal történhet – írja a Rába közleményében.

A megállapodás szerint a magyarországi gyártás kiforrott termék- és technológiai bázison történik és a járműbe épített hazai tartalom fokozatos lokalizációval elérheti a 30%-ot: a szándéknyilatkozatban felvázolt együttműködési lehetőség alapján az ipari kooperáció a Rába főegységei és a magyar beszállítói alkatrészek széleskörű alkalmazása mellett valósulhat meg. A felhasznált Rába- és más hazai termékek bekerülnek a Volvo globális beszerzési programjába. A felek megállapodtak abban is, hogy a cél a lokalizálás után fennmaradó import teljes körű ellentételezése Rába-, illetve hazai gyártású tételekkel.

Az együttműködés megvalósítása jelentős stratégiai előnyöket hozhat mindkét vállalat és a hazai ipar számára is. A magyar döntési központú vállalatnál új munkahelyek jöhetnek létre a hazai igényekre szabott, világszínvonalú termékek gyártásával. Az ellentételezés nyomán tovább bővülhet a Rába-csoport fő kompetenciakörének tekintett futóműüzletág stratégiai lehetőségeinek köre – hangsúlyozza a Rába közleménye.

A Rába és a Volvo együttműködése több mint két évtizedre nyúlik vissza. A svéd partnerrel a Rába jelentős üzleti kapcsolatokat ápol. A társaság futóműkomponenseket szállít a svéd gyártó prémium kategóriás tehergépjárműveihez – mutat rá a közlemény.

Kapcsolódó hírek