Rádupláz a ČD Cargo

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.03.27. 18:45
CDCargo

Tíz Traxx 3 MS típusú mozdonya már van a cseh teherszállítási vasúttársaságnak, most még tízet rendelnek. Csehországban így jövőre már harmincöt Bombardier gép cirkál majd.

Az Alstom Grouphoz tartozó Bombardier Transportation további tíz Traxx 3 MS típusú villamos mozdonyt gyárt a csehországi ČD Cargo vasúttársaságnak. A megrendelést már szentesítette a vasútvállalat igazgatótanácsa. Jelentős mértékben fiatalítja járműparkját a ČD Cargo cseh vasúti szállítmányozó vállalat, amelynek már hazánkban is ott van leányvállalata, a CD Cargo Hungary. A nyílt versenypályázaton összesen tizenhárom potenciális járműgyártót szólítottak meg, ezek közül pedig a Bombardier ajánlotta a legalacsonyabb árat a tíz új mozdonyért.

A cseh tehervasútnak már folyamatban van egy tízmozdonyos megrendelése, az elő két 388-as sorozatú gép már szolgálatban is van, igaz, egyelőre csak tesztüzemben, és kizárólag Csehország területén. Az első tíz mozdonyt azonban Csehország szomszédos országaiban, és Magyarországon is tervezik futtatni, az engedélyeztetés viszont még csak most van folyamatban. Eredetileg viszont olyan gépeket kellett volna kapnia a ČD Cargónak, amelyek azonnal bevethetők a közép-európai térségben. A ČD Cargo nyilatkozata szerint a késededelem miatt kellőképpen kompenzálták a vasúttársaságot, így nem rúgták fel a szerződést a Bombardierrel.

A tíz új Traxx ozdonyt a jövő év végéig veszi át a megrendelő, amivel összesen húsz ilyen típusú gépe lesz. Ezzel a beszerzéssel együtt a csehországi vasútvállalatoknál összesen harmincöt Bombardier Traxx lesz, hiszen a RegioJet magánvasút is tizenöt Traxx 3 MS típusú mozdonyt rendelt, amelyeket az idei év végéig vesz át.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek