Raklapcsere a felhőben, hogy még könnyebben és gyorsabban lehessen dolgozni a raktárakban

  ·   2021.01.24. 16:15
00_raklapok

A német Fraunhofer IML Intézet egy felhőalapú alkalmazást készített: a megoldás célja a raklapok cseréjének digitális rögzítése.

A Fraunhofer Intézet az Európai Raklap Társasággal együtt dolgozták ki a platformot az Enterprise Lab projekt keretein belül. Ehhez a platformhoz egy nyílt forráskódú komponenst is hozzáadtak, az úgynevezett „e-pallet slip”-et.

– A nyílt forráskódú komponens alkalmazása nagy előrelépés. A digitális raklapdokumentum integrálása hónapok munkáját takarítja meg – magyarázza Philipp Wrycza a spin-off csapat stratégiai és értékesítési felelőse.

Az alkalmazás és a platform megalkotói, balról: Jan Möller, Philipp Wrycza, Patrik Elfert és Michael Koscharnyj

A Fraunhofer Anyagmozgási és Logisztikai Intézete szerint csak Európában körülbelül

  • 600 millió euró raklap,
  • 135 millió kis rakományt szállító gépjármű,
  • 600 millió gyümölcsös és zöldséges rekesz,
  • 700 millió kenyeres és húsos láda van forgalomban.

Ezek követése, foglalása és a készletkezelés főleg analóg módon, vagy speciális rendszerek segítségével történik, amelyeket integrálni kell a cég számítástechnikai rendszerével. A mostani újítás egységesítené ezeket a folyamatokat, nem kellene külön szoftvereket alkalmazni, nem fordulna elő, hogy kétszer is rögzíteni kelljen az adatokat csak azért, mert a cégek külön rendszereket használnak. Különösen a kis- és közepes cégek járnának jól az új alkalmazással, mivel a dolgozóik azonosíthatják, követhetik, cserélhetik és kezelhetik valamennyi lehetséges rakományhordozót.

Az MI-algoritmusok a kép felismerésének köszönhetően rögzítik a rakományhordozók azonosítóit, meghatározzák típusukat és mennyiségüket egy fénykép alapján. A raklap digitális dokumentuma lehetővé teszi cégek közötti hálózat létrehozását, valamint a különböző partnerek integrálását. Például, ha két cég összehasonlítja a raklapállományát az alkalmazás segítségével, a rendszer a jövőben automatikusan ellenőrzi, hogy lehetséges-e egy előnyösebb csereeljárás. Például úgy, hogy bevonja az alkalmazás más felhasználóit, ami segít elkerülni az üresjáratokat.

– A folyamatok és az ellátási láncok teljes digitalizációja a mesterséges intelligencia segítségével új korszakot nyit a logisztikában – mondta Michael Hompel, a Fraunhofer IML ügyvezető igazgatója. – Ez egy fontos lépés, amely megmutatja, hogy milyen gyorsan lehet új üzleti modelleket bevezetni a szilícium-völgyi gazdaságban a nyílt forráskódú programokra támaszkodva.

A projekt 25 millió euró támogatást kapott három évre a német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúráért Felelős Minisztériumtól. A Fraunhofer IML-n kívül a projekt partnerei még a Fraunhofer ISST Programozási és Rendszertechnológiai Intézete és a Dortmundi Műszaki Egyetem.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek