Raktárhelyzet Budapesten: nincs nagy változás

iho   ·   2019.08.21. 09:00
raktarepulet0

A második negyedévben a teljes bérlői kereslet 107 ezer 70 négyzetmétert tett ki, ami hetvenkilenc százalékos emelkedés az előző év azonos időszakában mért értékhez képest. A kereslet hatvankét százalékát a meglevő állományban kötött új bérleti szerződések jelentették, míg a fejlesztés alatt álló projektekben kötött előbérleti megállapodások húsz százalékát adták. A szerződéshosszabbítások aránya csupán tizenhét százalékos a limitált azonnali költözési lehetőségek ellenére, míg egyetlen kisméretű bővülési szerződés köttetett a negyedév során.

2019. április–június időszakában a BRF összesen huszonhárom tranzakciót rögzített, amelyből három haladta meg a 10 ezer négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 4655 négyzetméter volt, ami harminckilenc százalékkal nagyobb az előző negyedév átlagánál. A teljes kereslet kilencvenhat százaléka ismét logisztikai parkok területeire köttetett, míg a városi logisztikai állományban négy tranzakció történt, ami a negyedéves kereslet volumenének négy százalékát tette ki.

A negyedév során lezárt legnagyobb bérleti megállapodás egy a Prologis Park Budapest – Sziget területén aláírt, 13 ezer 380 négyzetméteres új szerződés volt, amivel párhuzamosan ugyanaz a bérlő a park egy másik épületében további 4970 négyzetmétert bérelt. A második legnagyobb tranzakció egy előbérleti szerződés volt a CTPark Budapest West egyik fejlesztés alatt álló épületében, 10 ezer 820 négyzetméterre. A legnagyobb szerződéshosszabbítás 8620 négyzetméterre köttetett a Prologis Park Budapest – Harbor területén, ami a legnagyobb tranzakciók között az ötödik helyhez volt elég. A negyedév során az átlagnál erősebb volt az új nettó bérbeadás a helyben hosszabbítással szemben.

A nettó abszorpció 20 ezer 600 négyzetméter 2019 második negyedévében, ami jelentős részben néhány közelmúltban átadott, ám az előző negyedév végén még üresen álló terület bérbeadásának tudható be.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek