Reggeli a bicikliseknek, új kampány az iskolásoknak

MTI   ·   2013.10.03. 11:48

Országosan 28 helyszínen kaptak reggelit a kerékpárosok a Bringázz a munkába! (Bam!) keretében tartott eseményen.

Több budapesti helyszínen és számos vidéki városban a Magyar Kerékpárosklub önkéntesei kakaóscsigával, szendvicsekkel, gyümölccsel, édességgel és üdítőitalokkal várták a kora reggel két keréken munkába vagy iskolába tartókat.

Az eseményhez kapcsolódó budapesti sajtótájékoztatón elindult a Bam! iskolásokat megszólító kampánya is, amelyet a Magyar Kerékpárosklub az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével először idén hirdetett meg.

A kezdeményezés célja, hogy növekedjen azon gyerekek száma, akik reggelente a közlekedés legegészségesebb, leginkább környezetbarát, egyúttal gyakran leggyorsabb formájának számító biciklizést választják – közölte László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. A kampányra eddig mintegy 50 iskola regisztrált, a legtöbb gyereket megmozgató, „legbringásabb” tanintézményt a tervek szerint kerékpártárolóval díjazzák majd – mondta László János.

A kerékpárosklub elnöke hozzátette: cél az is, hogy a szülők nyugodt szívvel engedjék el két keréken gyermekeiket az iskolába, ennek érdekében pedig a kerékpárosklub az Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal karöltve rövidesen megkezdi Együtt közlekedünk! című kampányát is. A kezdeményezés alapgondolata szerint a mindennapi kerékpározás akkortól válik biztonságossá, ha az utakon különböző járművel közlekedők kölcsönösen megbíznak egymásban. A kampány várhatóan novemberben indul.

Az iskolai kezdeményezéssel kapcsolatos várakozásokról egyelőre nem közöltek konkrétumokat, László János szerint ugyanakkor a 2007 óta tartó Bam! korábbi munkahelyi akcióinak tapasztalata alapján két év és négy kampány kell ahhoz, hogy csúcsra járassák a kerékpárosok számát.

A Bam! szeptember 23-a óta tartó – és október 25-én záruló – kampányának keretében eddig több mint hatezren regisztráltak, közülük mintegy 1600 fő először jelentkezett a programra, a résztvevők a mai napig már mintegy félmillió kilométert tettek meg.
A kerékpárosklub adatai szerint Magyarországon a népesség 47 százaléka használja kerékpárját közlekedésre vagy túrázására. A kerékpárt közlekedésre használóknak pedig ez vált a fő közlekedési eszközévé: 14 napból átlagosan 9,2 napon kerékpároznak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek