Rendeljen buszt telefonon! Mondja el a véleményét!

iho   ·   2013.09.05. 11:29
igeny00

Társadalmi egyeztetést kezdeményez a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a III. és a XVIII. kerületben. Az előbbiben telefonon vagy a buszon meg lehet hosszabbítani a járatok útvonalát, utóbbiban az új bevásárlóközponthoz indított járattal kapcsolatban kíváncsiak az utasok véleményére.

Hosszabbodó 260-as

A 260-as jelzésű autóbuszokkal a Csúcshegyre eddig a Kocsis Sándor úti végállomásig lehetett utazni. Ám a BKK egy új szolgáltatás keretében igényvezérelt járatokat indít: két megállóval hosszabbodhat a vonal, a Vadóc utcában is megállnak a járatok és a végállomásuk a Harsánylejtő Kertváros autóbusz-fordulóban lesz. Az utasoknak mindössze annyi a teendőjük, hogy a buszon jelzik a sofőrnek, továbbutaznának, vagy telefonon értesítik a BKK-t, menjen tovább a járat a Harsánylejtőig. A közlekedési központ honlapja szerint „Az útvonal-hosszabbítás következtében a csúcshegyi kertes házas övezet, valamint Testvérhegy északi része is könnyebben, kevesebb gyaloglással lesz megközelíthető a 260-as busz vonalától. Az utazási szándék alapján a hosszabb útvonalon közlekedő, Harsánylejtő Kertvárost kiszolgáló 260-as buszok mindennap reggel 6 és 22 óra között közlekednének. Javaslatunk szerint az igénybejelentés alapján továbbközlekedő menetek hétköznap a reggeli és délutáni csúcsidőszakban 30-40 percenként, egyéb időszakban pedig 60 percenként fognak közlekedni előreláthatóan 2013 novemberétől, egyelőre kísérleti jelleggel.”

Kattintson! Részletes térképeket talál! (forrás: bkk.hu)

Vadonatúj 219-es, tolató mikrobuszokkal

Az aranyhegyi lakóterület közösségi közlekedési ellátásának érdekében új, 219-es jelzésű járatot vezet be a BKK. A térség úthálózatának sajátosságai miatt a vonalon csak mikrobusz közlekedhet, Amely – akár többszöri tolatással – könnyedén meg tud fordulni az aranyhegyi célpontoknál. A járat az Óbudai temetőtől indul telefonhívásos igénybejelentés alapján menetrendben rögzített időpontok szerint. Ezen a végállomáson a 160-as, 218-as és 260-as buszokra tudnak átszállni az utasok.

Az aranyhegyi lakótérséget kiszolgáló, utazási igénybejelentés esetén közlekedő 219-es járatot mindennap reggel 6 és 22 óra között, a hétköznapi csúcsidőszakokban jellemzően 30 percenként, azon kívül pedig 60 percenként egyelőre kísérleti jelleggel közlekedteti szintén novembertől a BKK. A rugalmas közlekedési rendszer értelmében Aranyhegyen a 219-es mikrobusz nem fix útvonalon közlekedik, hanem a lehetséges útszakaszok, fel- és leszállópontok közül csak azokat érinti, ahová vagy ahonnan utazási szándék jelentkezik. Az Óbudai temető és a Mészkő utca között Aranyhegy felé csak felszállás céljából, az Óbudai temető felé pedig csak leszállás céljából állna meg a busz a következő megállóhelyeken: Óbudai temető–Óbudai autóbuszgarázs–Aranyhegyi lejtő–Ürömhegyi lejtő–Mészkő utca.

Az aranyhegyi térségben a terepviszonyok, az útszerkezeti adottságok miatt hagyományos autóbusz-megállóhelyeket nem lehetséges építeni, hanem úgynevezett fel- és leszállási helyszíneket jelöl ki a közlekedési központ. Ilyen pontokat a Mészkő utca–Saroglya utca útvonalon négy helyszínen létesítenek: Csikóvár utca–Lepence utca–Mácsonya utca–Kőpor köz kereszteződésénél.

A Mészkő utca–Saroglya utca tengely mellékutcáiban további fel- és leszállási pontok kijelölését javasolják a Csikóvár utcában az Apátkút utca kereszteződésénél, a Lepence utcában az Apátkút utca kereszteződésénél, a Cserszömörce utcában az Ürömhegyi lejtő kereszteződésénél, az Iglice utcában az Óarany utca kereszteződésénél, valamint a Kőpor köz–Kőpor utca kereszteződésnél.

A Csúcshegyre és az Aranyhegyre is igaz, a tömegközlekedési hálózat nem érinti. A térségből évek óta érkeznek lakossági kérések a tömegközlekedési szolgáltatás beindításával kapcsolatban. Az említett lakóterületen azonban eddig autóbusz közlekedésére alkalmas infrastruktúra nem, vagy csak korlátozottan állt rendelkezésre a szűk utcák, szegély és járda hiánya, illetve fordulási nehézségek miatt. A térség lakósűrűségéből adódóan indokolatlan és szükségtelen a hagyományos értelemben vett, rendszeres tömegközlekedési lehetőség kialakítása, viszont rugalmas közlekedési rendszer bevezetésével megfelelően biztosítható a térség közforgalmú kiszolgálása, a gyaloglási távolságok csökkentése.

Irány a vecsési Market Central!

A XVIII. kerületben, a Havanna-lakótelep, az Üllői út térsége és a vecsési Market Central kedvezőbb közlekedési kapcsolatának biztosítása érdekében indít társadalmi egyeztetést a BKK az újonnan indítandó 236-os járatról.

A tervek szerint 236-os jelzéssel új járat közlekedik majd Vecsés, Market Central és a Havanna utcai lakótelep között a Béke tér, Ferihegy vasútállomás és a Szarvas csárda tér érintésével, míg 236A jelzéssel csak munkanapokon új járat közlekedik Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca és a Havanna utcai lakótelep között a Béke tér, Ferihegy vasútállomás és a Szarvas csárda tér érintésével.

A 236-os és 236A járatok elindulásával egy időben módosítják a 166-os, 266-os autóbuszok útvonalát és menetrendjét is: a 166-os autóbusz továbbra is a Gubacsi út és Ferihegy vasútállomás között közlekedik, de egyik irányban sem tér be a Mednyánszky utcához; a 266-os autóbusz útvonala módosul, Pestszentimre vasútállomás–Ferihegy vasútállomás–Mednyánszky utca–Ferihegy vasútállomás–Pestszentimre vasútállomás útvonalon közlekedik, míg a 166A viszonylat közlekedése a fenti változások nyomán szükségtelenné válna, ezért megszűnését javasoljuk.

A 236-os autóbuszt minden nap 6:30 és 20:30 között tervezzük közlekedtetné a társaság, a 236A betétjárat hasonló üzemidőben, de csak munkanapokon jár majd. A javaslatuk szerint mindkét járat 60 percenként közlekedik egymáshoz hangolt ütemes menetrend szerint, tehát a közös követési idő 30 perc lesz.

A 236-os busz a tervek szerint a következő útvonalon közlekedik majd: Vecsés, Market Central–Üllői út–Béke tér–Ferihegy vasútállomás–Béke tér–Üllői út–Szarvas csárda tér–Üllői út–Baross utca–Havanna utcai lakótelep körforgalom–Üllői út–Thököly út–Gárdonyi Géza utca–Haladás utca–Szarvas csárda tér–Üllői út–Béke tér–Ferihegy vasútállomás–Béke tér–Üllői út–Vecsés, Market Central.

A 236A busz a tervek szerint a következő útvonalon közlekedik majd: Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca–Üllői út–Béke tér–Ferihegy vasút-állomás–Béke tér–Üllői út–Szarvas csárda tér–Üllői út–Baross utca–Havanna utcai lakótelep körforgalom–Üllői út–Thököly út–Gárdonyi Géza utca–Haladás utca–Szarvas csárda tér–Üllői út–Béke tér–Ferihegy vasútállomás–Béke tér–Üllői út–Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca.

A 236-os és 236A autóbuszok az útvonalukon érintett összes megállóhelyen megállnak, ezen felül új megállókat létesítenek a pestszentlőrinci szakorvosi rendelőintézet közvetlen közelében és a Lőrinci piacnál. Továbbá a 236-os járat önálló vonalán új megállót alakítanak ki Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca és Vecsés, Market Central között Pestszentlőrinc, sorompónál és a vecsési Logisztikai központ térségében a Lincoln úton és a Lőrinci utcánál.

Mindhárom járattal kapcsolatban a BKK szeptember 17-éig várja az utasok véleményét és meglátásait írásban az egyeztetes@bkk.hu e-mail címen.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.