Reptérfejlesztési terv: Börgönd, vasútforgalmi gyűrű: Székesfehérvár

MTI/iho   ·   2021.02.21. 09:00
phoca_thumb_l_P1060845

Sport- és üzleti repülés, teherforgalmi vasúti kapcsolódás a Budapest-Belgrád vonallal.

Néhány nappal az Airbus-gyár és a békéscsabai repülőtér bővítése után az innovációs és technológiai miniszter újabb elképzelésről beszélt: elkezdődött a Székesfehérvár-Börgönd repülőtér fejlesztésének tervezése, ahol a jövőben sport- és üzleti célú nyilvános polgári kisrepülőtér valósul meg, valamint a repülőtérhez kapcsolódóan ipari parki terület létesül, adja hírül az MTI.

Palkovics László a helyszínen egyeztetett a város országgyűlési képviselőjével és polgármesterével. Elmondta, hogy a Modern városok programban is szereplő fejlesztés előkészítéséhez, tervezéséhez a kormány 750 millió forintot biztosított. A miniszter jelezte: Magyarország egyik legrégebbi repülőterének átalakítása, teljes felújítása lehetővé fogja tenni, hogy a kisrepülőgépes üzleti célú forgalom és a sportrepülés mellett repülésoktatási célokat szolgáljon ki, továbbá a drón fejlesztési koncepcióhoz kapcsolódóan a drónok sokféle hasznosításának – szállítás, mezőgazdasági alkalmazás, időjárási becslések – egyik gyakorlati helyszíne legyen.

(fotók: Albatrosz Repülő Egyesület)

Az 1500 milliárd forintos országos egyetemi fejlesztési csomagból 30 milliárd jut egy technológiai kutatóközpont létrehozására, amelynek egyik objektuma az Óbudai Egyetemen lesz, a másik Börgöndön. Utóbbi a repülést érintő kutatás-fejlesztések helyszíne lesz – tette hozzá a miniszter.

Az Albatrosz repülőklub honlapján egyébként egy tavalyi bejegyzés már jelezte: a kormány határozott a leszállópálya fejlesztéséhez szükséges intézkedésekről. A közlemény 2020. március 3-án jelent meg a Magyar Közlönyben, és ez a dokumentum nemzetközi kereskedelmi repülőtérré való fejlesztést említ.

Palkovics László a vasúti közlekedést is szóba hozta, mivel Székesfehérvárt érinti a V0 vasúti teherforgalmi gyűrű, amely „Záhonyt köti össze Győrrel” Börgönd érintésével. A tervezett vasútvonal nagy ipari centrumokat köt majd össze, ahol kelet és nyugat között nagy áruforgalom bonyolódik le, ehhez kapcsolódna a Budapest–Belgrád vasútvonal is.

Cser-Palkovics András polgármester (Fidesz) jelezte, hogy a repülőtéri látogatás előtt jártak az Ikarus-gyárban is, ahol egy olyan elektromos szűrőbuszt fejlesztettek ki, amely teljes egészségügyi felszerelésének köszönhetően mozgó körzeti orvosi rendelőként, szűrőállomásként funkcionálhat, akár a következő hónapokban forgalomba is állhat a városban egy ilyen elektromos szűrőbusz.

A városvezető hangsúlyozta, hogy a börgöndi repülőtér esetében az ingatlan és a cég már Székesfehérvár önkormányzatának tulajdonában van a kormány 375 millió forintos támogatásának köszönhetően. A most megítélt 750 millió forintból pedig koncepcióterv, engedélyes terv, majd engedélyeztetést követően kiviteli terv készül, ami nem csak a repülőteret érinti, hanem az ipari parkot, annak közlekedési kapcsolatait, a 62-es és 63-as utak összekötését is érinti.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek