Repülhetnek a Szuhojok

iho   ·   2013.02.16. 09:00
cim7

Helyreállította az orosz légihatóság az Aeroflot négy Szuhoj S100 regionális utasszállítójának légialkalmassági engedélyét, miután a közlemény szerint kijavították a hibákat.

Mint korábban beszámoltunk róla, a gépeket műszaki problémák miatt állították le: a Roszaviacija légügyi hivatal a pontos okokról nem nyilatkozik, a gyártó cég közleménye ugyanakkor három problémakört jelölt meg a gépekkel kapcsolatban: a futóművet, az orrsegédszárny kibocsátását és a szivárgásjelző rendszert. A Sukhoi Civil Aircraft ugyanakkor hangsúlyozta, hogy olyan technikai gondokról van szó, amelyek természetesek eg új típus üzemeltetésekor.

Az Aeroflot egyik S100-asa

Amikor a gépek repülési engedélyét felfüggesztették, eredetileg február végére számítottak arra, hogy a Szuhojok ismét forgalomba állhatnak, ehhez képest végülis csak kb. egy hét volt a kiesés.

Az SCAC ugyanakkor közleményben biztosította az Aeroflotot arról, hogy kompenzációt fizet a gépek forgalomból való kivonása miatt a légitársaságnak.

A kompenzáció összegéről nem tett említést a közlemény, mint ahogy a felek hallgatnak arról a megállapodásról is, amelyről ősszel adott hírt az orosz sajtó, és amelynek értelmében a gyártó cégnek az Aeroflot tíz gépét vissza kellene vennie, és le kellene szállítania helyettük későbbi gyártású, immár az első sorozat problémáitól mentes és az ígért paramétereket teljesítő új gépeket.

A gépek sokszor ragadtak a földön különböző hibák miatt

Arról is szó esett, hogy az Aeroflot a sokszor a földön veszteglő, sűrűn meghibásodó gépeket inkább business jetekké alakítja át (ezeknek a gépeknek általában sokkal kisebb a forgalmi terhelése, mint a menetrend szerint közlekedő példányoké).

A légitársaság eredeti tervei szerint a legforgalmasabb, a gép számára is alkalmas vonalakon, például Moszkva és Leningrád között repültette volna a Szuhopjokat, de a kezdeti problémák után a gépek kevésbé frekventált járatokat repültek, megfordultak többször Budapesten is. Az Aeroflot összesen harminc Superjet S100-ast rendelt az orosz gyártótól.

Kapcsolódó hírek