Repülőgépgyár Bács-Kiskunban: vádemelés

iho/repülés   ·   2012.07.17. 11:36

Vádemeléssel fejezték be „az ismert Bács-Kiskun megyei repülőgépgyártó cég” ügyvezetője elleni nyomozást. A költségvetésnek okozott kár meghaladja a 400 millió forintot – adja hírül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A közlemény szerint a repülőgépgyártó kft. különböző pályázatokat nyújtott be eszközparkjának, műszaki berendezéseinek, informatikai rendszerének fejlesztésére. A társaság pénzügyeiért felelős, 42 éves ügyvezetője – egyebek mellett az elnyert pénz elszámolásához – összesen több mint egymilliárd forint értékű fiktív számlát állított be könyvelésbe. A fiktív számlák kiállítását egy kiskunhalasi férfi intézte, aki megtévesztésül a számlázó cégeket mások nevére íratta, továbbá kecskeméti és budaörsi személyek tulajdonában álló társaságokat is bevont az „üzletbe”.

Lefoglalt gépek és eszközök <br>(fotók: NAV)

Az ügyvezető a fejlesztések mellett sikeresen pályázott a munkavállalók oktatásának támogatására is – folytatódik a NAV közleménye. A pénz felhasználását igazoló dokumentumok szerint az alkalmazottak vállalati kooperációs, menedzsment, angol nyelv, valamint uniós értékesítési- és szolgáltatásfejlesztési képzést kaptak. A nyomozás során viszont fény derült arra, hogy az oktatások megtörténtét igazoló felnőttképzési szerződések, számlák, jelenléti ívek, vizsga jegyzőkönyvek hamisak.

A társaság összesen 197 millió forint adót és 46 millió forint jogosulatlanul felvett állami támogatást csalt ki államkasszából, az uniós költségvetésnek pedig 162 millió forint kárt okozott. Mivel a törvény lehetővé teszi az okozott kár értékének háromszorosáig terjedően a cég vagyontárgyainak lefoglalását, a nyomozók ingatlanokat, a repülőgépgyár gépsorait, készleteit, egyéb eszközeit lefoglalták mintegy 892 millió forint értékben, így biztosítva a kár megtérülését.

A pénzügyi nyomozók az üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, magánokirat- és közokirat-hamisítás bűntette miatt folytatott nyomozás iratait kilenc személlyel szemben vádemelési javaslattal küldték meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségre. Költségvetési csalás miatt a törvény akár 10 évi szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi. A repülőgépgyártó cég gyanúsítottként kihallgatott ügyvezetőjével szemben személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést is elrendeltek – zárul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye.

Kapcsolódó hírek