Repülőt lőttek le a galambvadászok

iho/repülés   ·   2012.02.25. 20:00
nyito

Egészen új dimenziót nyitott a civil használatú, távolról irányított felderítő és megfigyelő repülőgépek körüli csatározásban egy dél-karolinai esemény. A SHARK nevű állatvédő csoport Ehrhardt városától nem messze, egy ültetvényen lépett akcióba, ahol egy galambvadászat-versenyt igyekeztek megörökíteni. A verseny során a vadászok előre befogott és a fegyveresek előtt elengedett madarakból kell minél többet elejtenie.

A SHARK aktivistái egy távolról irányított, helyből fel- és leszállni képes, kamerával ellátott aprócska helikopterrel  akarták a versenyt megörökíteni – a vadászok természetesen nem nézték ezt jó szemmel. A kihívott rendőrök és a helyszínre érkező ügyész nem talált olyan jogi szabályt vagy törvényt, mely megakadályozhatta volna a MikroTek felszállását és az esemény, illetve az azon részt vevők lefilmezését.

2-300 dollár: kicsi, olcsó és okos <br>(fotó: twam.info)

Miután ez nyilvánvalóvá vált, s a gép a levegőben maradhatott, a verseny félbeszakadt. A résztvevők meglehetősen indulatosak lehettek, s ennek a levét a közelben repülő MikroTek itta meg. A gépjárműbe szálló vadászok egyike vagy több fegyveres egyszerűen lelőtte az őket idegesítő kisgépet, mely a 601-es út mellett zuhant le. A SHARK szerint nem csupán az felháborító, hogy a vadászok lelőtték a gépet, hanem az is, hogy mindeközben az út felé irányultak a fegyverek. A gép nem messze a SHARK autójától és a gépet irányítóktól zuhant le a földre.

Az eset újból rávilágít a távolról irányított (pilóta nélküli) repülőgépek használatának problémáira. A hadszínterek felett, illetve a megfigyelő, felderítő, hírszerző bevetéseken a katonai vagy szakszolgálatok által irányított gépek működése már évek óta megszokott, jellemzően jól szabályozott terület. Igaz, itt például a zsúfolt, közös légtéren belüli biztonságos repülés, elkülönítés jelent komoly kihívást. Ez igaz a polgári életben használt kisebb-nagyobb UAV-kre is, de ehhez társul még a magánélethez fűződő alkotmányos jogok kérdése is. Egyre több bűnüldöző szerv szeretne magának kamerákkal felszerelt, éjjel-nappal videofelvételeket készíteni és a megfigyelők képernyőjére átsugározni képes repülőgépeket magának. Egyre több civil vállalkozás is használ ilyen eszközöket, távvezetékek, csővezetékek megfigyelésére vagy éppen az erdő- és mezőgazdálkodás területén. A jogszabályok ugyanakkor csak késéssel, lemaradva követik a technológia fejlődését ezzen a területen is.

Kapcsolódó hírek