Ritkítás után áremelés

Kengyel Kristóf   ·   2011.09.24. 11:10

Korábban beszámoltunk arról, hogy háromévnyi küzdelem árán sem sikerült alvállalkozói szerződést kötnie a helyi közlekedést ellátó Pécsi Közlekedési (PK) Zrt.-nek.

A problémák megoldására a „mintaváros” Debrecen útjára lépett a baranyai megyeszékhely. Első lépésként járatritkítást hajtottak végre szeptemberben, október 1-jén pedig egy durva, majd' húszszázalékos jegy- és bérletáremelés következik.

Hiába járt a NABI Sirius is Pécsen. Az utasok új járművek helyett ritkítást és áremelést kapnak<br>(fotó: Zajácz János)

Szeptember 23-án fogadta el a pécsi közgyűlés a példa nélküli jegy- és bérletáremelést, amely szerint az egyhavi összvonalas bérlet az eddigi 6060 forint helyett 6700, a diák- és nyugdíjasszelvény pedig 3300 forintba fog kerülni 2640 helyett. A menetjegyek is drágulnak 25,3 százalékkal, ami azt jelenti, hogy a 220 forintos elővételben vásárolt jegy ára 280-ra emelkedik. A járművezetőtől vásárolt jegy pedig 360 forintra emelkedik. Így legrosszabbul a tanulók és a nyugdíjasok járnak, a nekik szánt bérlet ugyanis huszonöt százalékkal kerül majd többe. Ezzel Pécsen lesz a legdrágább a helyi közlekedés az utasoknak.

A cég többek közt az áfa- és járulékterhek emelkedésével, valamint a fogyó utasszámmal indokolja a tarifaemelést.

Kapcsolódó hírek