Rohanó őzek, fokozott vadveszély az utakon

iho/közút   ·   2012.07.26. 08:26

Az őzek párzási időszaka miatt július közepétől augusztus közepéig emelkedik a vaddal ütközések száma, figyelmeztet a Békés online.

Egy-egy baleset után a rendőrség azt is vizsgálja, hogy az adott útszakaszon volt-e kihelyezve vadveszélyt jelző tábla, illetve a jármű vezetője követett-e el valamilyen szabálysértést, ami miatt bekövetkezett a baleset. A kárt szenvedett jármű tulajdonosa a vadásztársaságnál, illetve polgári peres eljárás keretében érvényesítheti a kárigényét.

Zuberecz Tibor Békés megyei fővadász elmondta, az üzekedési időszakban, úgymond párzási előjátékként a bak kergetőzik a sutával, és ez vezethet a közúton átvágáshoz, illetve amikor a gyengébb bakot elüldözi az erősebb bak a nősténytől.

– A vadak ösztönösen cselekszenek, fejvesztve szaladgálnak ilyenkor, tehát a gépkocsivezetőknek kell minél tudatosabban vezetniük, hogy ne történjenek balesetek – magyarázta Majernik László, a békéscsabai Nimród Vadásztársaság vadászmestere. – Érdemes a szemünk sarkából az út szélét nézni, sötétben az árokszéli csillogó szempár azt jelezheti, vad van ott.

Általában az autós, a vad és a vadásztársaság is vétlen. Az őzek nem tudják, hogy hol mehetnek át, az autós egy hirtelen elé ugró vaddal szemben rendszerint tehetetlen. A veszélyes üzem elvén legtöbbször a vadászatra jogosult és az autós is viseli a saját kárát.

Kapcsolódó hírek